modni savjeti

Alma savjetuje: Evo kako odabrati pravi model sandala

Foto: Thinkstock
Sandale
Foto: Hogl
Sandale
Foto: Nikola Zoko, Hogl
Sandale za mala stopala
Sandale za malo, ali punije stopalo
Foto: Nikola Zoko/Hogl
sandale za stopalo srednje dužine
Foto: Nikola Zoko/Hogl
Sandale za dugo stopalo
Foto: Nikola Zoko/Hogl
sandale za dugo stopalo
06.08.2014.
u 07:50
Nosite li cipele broj 40 i više pazite da odabirom modela cipela dodatno ne povećate stopalo.
Pogledaj originalni članak

Obožavate sandale sa seksi remenčićima, no ne možete naći idealne?

Odnosno kupite barem jedan takav model u svakoj sezoni, no već nakon prvog nošenja shvatite da to i nije najbolje rješenje za vas - noga djeluje kao "šunkica" u mreži koju čine remenčići sandala, što je neugodno nositi, ali i ružno vidjeti.

Isto tako, sviđaju vam se otvori na sandalama no, kao da su oni mamac za vaše prste - provire baš kako ne treba, narušavajući sklad novih sandala.

Drage moje, s ovim se problemima svakog dana susreće na tisuće žena. U čemu je tajna? Širina i duljina stopala, tip prstiju, noktiju, ali i boja puti uvelike utječu na to kakve biste sandale trebali nositi - hoće li one biti s otvorenim prstima, s remenčićima, u nekoliko boja, s ukrasima, s "narukvicom" oko nožnog zgloba, s visokom ili niskom potpeticom. Kako postoje četiri osnovna tipa stopala, dat ću savjete kako u skladu s time odabrati idealan model ljetne obuće.

(Pre)malo, usko stopalo

Žene s ovakvim stopalima najčešće su sitne i niske pa prirodno teže štiklama koje im dodaju željene centimetre. Prilikom odabira sandala treba paziti na "pad" cipele i na otvor za prste. Što to znači? Kako se ne bi dodatno smanjilo stopalo, "otvor" na cipelama treba biti širok, odnosno trebali bi se u sandali vidjeti prsti. Isto tako, "nagli pad" stopala optički skraćuje stopalo pa pazite da visina potpetice ne bude previše visoka.

Foto: Nikola Zoko, Hogl

Foto: NIkola Zoko/Hogl

Koji tip potpetice odabrati?

Pravilo je da, što je osoba niža, to je tanja potpetica. I još jedan mali korisni savjet na kraju: pazite na boju laka za nokte - birajte jače nijanse koje optički neće smanjiti stopalo.

Malo, ali punije stopalo

Žene s manjim, ali punijim stopalom najčešće griješe birajući sandale s remenčićima. Upravo taj model dodatno smanjuje stopalo i naglašava njegovu širinu. Volite li remenčiće, odaberite model sandala širokih remena koji će se križati tako da u nekoliko boja prate duljinu stopala. Na taj način će stopalo dobiti optičku duljinu. Isto tako, model sandale otvorenih prstiju i pete idealan je za ovaj tip stopala. Imate li skladne listove, možete nositi i modele čiji se remenčići kopčaju oko zgloba.

Foto: Nikola Zoko/Hogl

Stopalo srednje dužine

Stopalo srednje dužine može biti usko ili široko i o tome ovisi kakav ćete tip sandale odabrati. Imate li usko stopalo vjerojatno imate i uske i duguljaste prste. Naglasite eleganciju takvog stopala modelom sandala koji podjednako otkrivaju i prste i petu. Prilikom odabira modela poigrajte se i bojama kože ili tkanine.

Neka svjetlija boja bude na prednjem dijelu, a tamnija na peti. Isto vrijedi i ta ukrase - neka oni budu na prednjoj strani. Šira stopala imaju kraće i deblje prste koji će izgledati duguljasto u modelu sandala s remenčićima. Neka remenčići budu širi i stilizirani jedan preko drugog kako bi se stvorili "V" dijelovi koji optički sužavaju stopalo. Isto tako optički će suziti stopalo i modeli zatvorenih prstiju, a otvorene pete. O tipu potpetice ovisit će visina i građa noge - što su listovi noge dominantniji, neka bude šira potpetica.

Foto: Nikola Zoko/Hogl

Foto: Nikola Zoko/Hogl

Veliko stopalo

Nosite li cipele broj 40 i više pazite da odabirom modela cipela dodatno ne povećate stopalo. Koji je model sandala i tip izreza idealan za velika stopala? Pristaju vam modeli stiliziranih "polučizmica" koji su ukrašeni detaljima koji prate liniju stopala s otvorom kroz koji se samo naziru prsti.

Foto: Nikola Zoko/Hogl

Foto: Nikola Zoko/Hogl

Isto tako pristaju vam klasične sandale otvorenih prstiju i pete s time da pazite da je otvor na prednjici sandale četvrtasti. Imate li veliko i široko stopalo nosite detalje na prednjoj strani stopala poput stiliziranih lančića, mašni… Svi ti detalji na ristu optički smanjuju stopalo.

Foto: Nikola Zoko/Hogl

Foto: Nikola Zoko/Hogl

Više modnih savjeta, potražite na online savjetovalištu ModniAlmanah.com

>>Znate li nositi kratke hlače? Birajte pravi model prema građi vašeg tijela

>>Pet kostima, ukrasi za kosu? Evo što biste zaista trebali imati u torbi za plažu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.