Promo

Bajkoviti kraj vinorodnih brežuljaka

Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: D. Gorenak/TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
Foto: TZG Varaždina
TZG Varaždina
VL
Autor
PR Članak
05.12.2014.
u 14:00
Sjever Hrvatske s gradovima Varaždin i Čakovec poziva vas u predjele pune vinograda, ljekovitih voda, rijeka, dvoraca i kurija.
Pogledaj originalni članak

Sjever Hrvatske s gradovima Varaždin i Čakovec poziva vas u predjele pune vinograda, ljekovitih voda, rijeka, dvoraca i kurija Sjever Hrvatske poziva vas u svoj bajkoviti kraj vinorodnih brežuljaka, ljekovitih voda, rijeka, dvoraca i kurija.

Tradicija vinarstva čuva se i njeguje i u Sv. Martinu na Muri i u Štrigovi. Vina ovog kraja bolje ćete upoznati krenete li vinskim cestama Međimurja i “vinskim križnim putem” u Zlatnim goricama. Uz vina kušajte i tradicionalna jela poput mesa iz tiblice, kosane masti ili goveđe pržolice s prilozima od krumpira, riže ili žganaca. U ovom se kraju možete prepustiti i čarima rekreacije u prirodi. Čak 700 kilometara uređenih biciklističkih staza na 12 označenih ruta koje prolaze očuvanom prirodom omogućuju vam da upoznate ovaj kraj, ljude i običaje. Na putu svakako zastanite u Štrigovi i posjetite crkvu sv. Jeronima u kojoj su vrijedne freske Ivana Rangera.

Put će vas nadalje zacijelo dovesti do Terma Sv. Martin, u kojemu se možete prepustiti kupanju u bazenima s termomineralnom vodom, više od 20 vrsta masaža, wellnessu i sportskim aktivnostima.

Tek 30-ak kilometara južnije dočekat će vas Varaždin, grad koji je nadaleko poznat po svojoj očuvanoj baroknoj arhitekturi povijesne jezgre i jednom od najljepših groblja u Europi. Glazba je dio života Varaždinaca pa ćete u ovom gradu i mimo glasovitih Baroknih večeri moći uživati u mnogim koncertima. Varaždin je i grad umjetnosti, koja živi u galerijama i varaždinskim dvorištima te kreativnim radionicama. Varaždinski mlinci, pikantna jela od divljači, delicije od peradi, ribe i povrća, a sve uzgojeno u okolici Varaždina, uz izvrsne kuhare jamstvo su i vašeg gastronomskog užitka u ovome gradu. Ako ste skloniji opuštenom odmoru u termama, krenite u Varaždinske toplice. U ljekovitoj vodi tih toplica ili Aqua Iasae opuštali su se i krijepili još stari Rimljani. O tisućljetnoj tradiciji korištenja termalne sumporne vode svjedoče i iskopine rimskog termalnog kupališta iz 2. stoljeća

Događanja
Adventska događanja tradicija su sjevera Hrvatske, pa se u gotovo svakom mjestu održavaju božićni sajmovi. Najveći su, dakako, u Varaždinu i Čakovcu, koji traju od 29. studenoga uz niz prigodnih programa i blještavo uređenu povijesnu jezgru ti gradova. Od brojnih adventskih događanja ističemo Božićni koncert u Centru za kulturu Čakovec 30. prosinca, predstave u HNK Varaždin, koncert u varaždinskoj katedrali 22. prosinca, prigodne izložbe u prostorima Gradskog muzeja Varaždin – u Galeriji starih i novih majstora izložba Hansa Floreya, a u palači Herzer izložba “O gradu priča palača”. U Varaždinu je uređeno i klizalište na otvorenom, a Novu godinu Varaždinci i Čakovčani dočekat će na gradskim trgovima. U Varaždinu će točno u ponoć 31. prosinca početi i tradicionalna, 37. međunarodna novogodišnja utrka. U Sv. Martinu na Muri u povorci 13. prosinca defilirat će krampu i tijekom “Svetomartinskog Krampuslaufa”.

Pogledajte na vecernji.hr