Blagdanski recept

Bakalar na mornarski (jušni bakalar)

Bakalar na mornarski (jušni bakalar)
22.12.2019.
u 09:40
Voda u kojoj se kuhao bakalar najvažniji je sastojak kad se priprema “na jušno”
Pogledaj originalni članak

SASTOJCI:
– 1 bakalar
– 1/2 žlice soli
– 3 lovorova lista
– nekoliko zrna papra
– 6 velikih krumpira
– 1 šaka peršinova lista
– 2 glavice češnjaka
– 3 dl maslinova ulja
– 3 dl bijelog vina

PRIPREMA: Bakalar prepiliti na tri dijela, staviti u ekspres-lonac, preliti vodom. Dodati pola žlice soli, 3 lista lovora, nekoliko zrna papra pa zatvoriti poklopac i staviti kuhati. Kada lonac zapišti, smanjiti vatru na pola i kuhati još 45 minuta. Za to vrijeme, oguliti krumpire i narezati ih na ploške debljine 0,5 cm. Nasjeckati peršinovog lista, oguliti češnjak i nasjeckati što sitnije. Kuhani bakalar izvaditi lopaticom iz vode i očistiti. Vodu procijediti i sačuvati za kuhanje. Kod čišćenja ostaviti samo čisto meso. Pripremiti 3 dl maslinova ulja i 3 dl bijelog vina. Slagati red bakalara, red krumpira, posuti češnjakom i peršinom pa zaliti maslinovim uljem i tako redom dok sve ne iskoristite. Na kraju preliti vodom u kojoj se kuhao bakalar, dodati vino i staviti kuhati. Kad zakuha, kuhati još pola sata na srednje jakoj vatri.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr