Lista newsweeka

Batelina - naša konoba na popisu najboljih svjetskih restorana

Foto: HOK
konoba batelina
Foto: Press Association/PIXSELL
Anthony Bourdain (1)
Foto: Kafana
kafana
08.08.2012.
u 16:19
Ovo je dražesna konoba u kojoj rade svi članovi obitelji, nahvalila je pulski restoran američka ugostiteljica i rođena Puljanka Lidia Bastianich
Pogledaj originalni članak

Magazin Newsweek objavio je popis 101 najboljeg restorana na svijetu na temelju stručnih ocjena uglednih chefova poput Anthonyja Bourdaina. Restorani su podijeljeni po kontinentima, a među najboljima u Europi našao se i jedan hrvatski – konoba Batelina iz Pule.

"Ovo je dražesna konoba u kojoj rade svi članovi obitelji. David i njegov otac love ribu, majka u kuhinji priprema brudet, a sestra se brine za deserte. Sudeći prema mom dugogodišnjem iskustvu pripremanja i jedenja ribe, riba ne može biti svježija nego što je ovdje. Jede se na terasi u malom obalnom gradu gdje se većina stanovnika bavi ribolovom. Ako se zateknete tamo, kušajte salatu od rakova i riblji brudet s palentom", nahvalila je Batelinu Lidia Bastianich, američka ugostiteljica i voditeljica televizijske emisije Lidia's Italy, inače rođena Puljanka.

Na popisu najboljih restorana u Europi našlo se i više lokala iz Pariza, poput Chez Georgesa, Guy Savoya i La Bigarradea, u kojemu, kako kaže David Bouley, "za 50 do 60 dolara možete dobiti jelo koje bi drugdje stajalo 350". Popis je uključio samo dva restorana iz Njemačke, i to oba iz Berlina - Hot Spot i Weinbar Rutz. Najbolji su ruski restorani Café by Windmill iz Bugrova i Čajka iz Nižnjeg Novgoroda, čiji je chef Dmitrij Šuršakov "ugradio nacionalne motive u globalni kontekst".

Još jedan restoran s nama dobro poznatom hranom našao se na popisu, i to među najboljim američkim restoranima. Riječ je o newyorškoj Kafani, "jugoslavenskom" lokalu čiji su specijalitet ćevapi s lukom. "Osoblje je brzo i točno, a nitko za stolovima oko vas ne govori engleski; osjećate se kao da ste zalutali u popularan, užurbani i nenametljivi klub u boemskoj četvrti Dubrovnika", piše Gabrielle Hamilton. Među najboljim američkim restoranima ponajviše ih je iz New Yorka i San Francisca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar mohito
mohito
17:35 08.08.2012.

taj je vidio dubrovnik samo na cnn-u - ali treba mu oprostit jer je amerikanac pa ne zna sta govori....

BA
Barts
17:59 08.08.2012.

Moram reci da su na ceni restorani sa svezom ribom ,a ne zamrznutom i to jako cene ljudi sa kontinenta ,jer zamrznutu ribu imaju i kod kuce ,a svezu ne.

SI
silan
16:35 08.08.2012.

jugoslavenski lokal koji lici na bohemsku cetvrt u dubrovniku??!! pitam se ko je to napisao