Na Špancirfestu

Bebe trče, skaču, smiju se i padaju, a odrasli sve imitiraju

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
baja buf
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
baja buf
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
baja buf
24.08.2011.
u 14:57
Riječ je o prvoj takvoj radionici u Hrvatskoj, koja je, ustvari, predstava i igra, a na njoj sudjeluju bebe od 12 do 20 mjeseci
Pogledaj originalni članak

Što se događa kad bebe u dobi od 12 do 20 mjeseci dobiju potpunu slobodu u sigurnom prostoru s osobom koja prati i reflektira svaki njihov pokret, zvuk, raspoloženje? To se ovih dana na Špancirfestu može vidjeti na radionici neverbalne komunikacije za bebe Baja buf smještene kod pozornice Pri parku.

Riječ je o prvoj takvoj radionici u Hrvatskoj, koja je, ustvari, predstava i igra. Dječica i njihovi roditelji, odnosno starije osobe od povjerenja smješteni su u neutralan prostor u kojem nema igračaka ili ičega što bi djeci odvraćalo pozornost. Izvođači prate i oponašaju dječju spontanu aktivnost, dok odrasli promatraju. Mališani u jednom trenutku shvate da su sami za “volanom” i onda počinje predstava.

– Režirajući svoj vlastiti pokret, bebe stupaju u interakciju s izvođačima i kreće nepredvidljivi dijalog slobodnog tijeka govora tijela. Između beba i izvođača gradi se povjerenje koje omogućava djeci, čak i onoj najsramežljivijoj, da povedu igru i prihvate “razgovor” – kaže Sanja Tropp Frühwald, koreografkinja i plesačica koja je osmislila koncept radionice. S djecom, osim nje, još rade Till Frühwald, Asher O’Gorman i Raphael Nicholas. Oponašaju sve što djeca rade, osim plača.

– Ne kopiramo negativne emocije, jer kad se stresna situacija potencira, eskalira – kaže S. Frühwald.

Roditelji su radionicu odlično prihvatili, jer sve što tamo vide, mogu raditi i kod kuće. Budući da je broj polaznika ograničen, za radionicu se valja prijaviti na broj telefona 042/ 210 - 987 ili u TZ-u grada Varaždina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RB
RH+BIH=moćnadržava
18:50 26.08.2011.

Da mi bar malo imitiramo Srbe, danas bi bio mir na Blakanu i nikakvih njihovih pretenzija na naše ove prostore. To posebno vredi za komunjare, esdupe simpatizere

BO
boraczapravdu
07:21 28.08.2011.

Riječ je o prvoj takvoj radionici u Hrvatskoj, koja je, ustvari, predstava i igra, a na njoj sudjeluju bebe od 12 do 20 mjeseci ----------- sve super pohvalno, ali ćemu potreba učestalog naglašavanja ,PRVI, PRVA; PRVOG. Pročitajte takve tekstove malo o Varaždinu i uvidjet ćete da ti tekstovi imaju mali kompleks tog prvog. Osobno smatram da je prošlo vrijeme tog učestalog naglašavanja jer Varaždin se profilirao kao grad, a i regija sjeverozapadna Hrvatska kao regija koja sve prihvaća puno prije nego ostali dio RH

LO
lojtra1
10:01 28.08.2011.

Oduvijek su djeca oponašala roditelje pa je interesantno da je netko došao na naopaku ideju. Još samo da dravu nagovore da poteče prema sloveniji.