putopisac Hrvoje Jurić

Biciklom 
ću za 50 dana 
pregaziti Alpe

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Hrvoje Jurić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Hrvoje Jurić
30.05.2014.
u 14:15
Na prvom je mjestu pomicanje vlastitih granica, zato 
sam i volonter
Pogledaj originalni članak

Čeka ga 1800 kilometara, 23 prijevoja, većina od njih na visini većoj od 2000 metara nadmorske visine.

Čekaju ga, zapravo, cijele Alpe. Tako postavljenu rutu još nitko, koliko zna, nije prešao biciklom. Novi je pothvat slavonskog putopisca Hrvoja Jurića iz Vrbice pokraj Đakova.

Godinu dana priprema

– Proći ću kroz St. Moritz. Vozit ću i preko Stelvija, 2758 metara visokog prijevoja i ujedno najvišeg prijevoja talijanskih Alpa, otkriva ovaj 27-godišnji putopisac i zaljubljenik u bicikliranje na “dugačke staze”. Svratit će i u švicarski Juf, najviše naseljeno mjesto u Europi.

“Tour de Alpes” pothvat je za koji se priprema više od godinu dana, a na put će se otisnuti u nedjelju 1. lipnja. Svoj će i te kako zahtjevan cilj ostvariti, procjenjuje, za 50 do 60 dana. Plan putovanja ili, kako kaže u šali – “momačku rutu”, sastavljao je tri mjeseca. Provest će se na dva kotača kroz Austriju, Italiju, Švicarsku i Francusku.

– Prelazit ću jedan prijevoj dnevno, a za neke ću morati izdvojiti čak dva dana, primjerice za Furka pass u Švicarskoj. Najteži su dio puta francuske Alpe, gdje je i Cime de la Bonette, koji je sa 2860 m nadmorske visine ujedno i najviši alpski prijevoj – navodi Hrvoje.

Da ne bježi od izazova, svjedoči i to što je na svoju kartu ucrtao i prijevoje koji se voze u poznatim biciklističkim natjecanjima Giro d’Italia i Tour de France.

– Ići ću i po cesti koja ima 48 serpentina. Emisija Top Gear proglasila ju je jednom od najboljih i najljepših cesta na svijetu – veseli se naš sugovornik.

Avanturistički je duh Hrvoje pokazao još na svom prvom velikom putovanju u svibnju 2012. Biciklom je prevalio 6000 kilometara kroz 11 zemalja, od Italije, Nizozemske, Belgije, Poljske do Mađarske.

Trebalo mu je ravno sto dana, a sve je zabilježio u putopisnoj knjizi “Marijanov put”. Putovanje je posvetio štićenicima udruge Duga koja se brine o osobama s posebnim potrebama i u kojoj volontira tri godine. Skupio im je novac, vrijedne darove, ali i pisma potpore.

Sa 50 kilograma opreme na leđima zaputio se kasnije i preko Alpa do norveškog Nordkappa, jedne od najsjevernijih kopnenih točaka. Odvozio je biciklom 5000 kilometara u manje od tri mjeseca. O tom je pothvatu kasnije održao predavanje u Zagrebu, na kojem je prikupljeno 4000 kuna za oboljele od raka dojke.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Foto: Davor Javorović/Pixsell

Radim ono što volim

– Upravo na ovom putovanju rodila se ljubav prema Alpama – kaže.

A prava alpska pustolovina tek ga očekuje.

– Pomicanje vlastitih granica stavljao sam na prvo mjesto u svim dosadašnjim projektima i iz svog sam primjera pokušavao pomoći drugima, htio sam ih potaknuti da uživaju u svom poslu i rade ono što vole, a da pri tome zdravo žive – zaključuje Hrvoje.

Proračun mu je za svako putovanje uvijek skroman. Zbog toga ne spava u hotelima nego u domovima susretljivih ljudi iz kojih ponese dragocjena iskustva.

>>Strava Metro objavljuje koliko građani putuju biciklima, ali i pješke, te kuda se kreću

>>Vozite bicikl za zdravlje i lijepo oblikovano tijelo

>>Blog Hrvoja Jurića: 7000 kilometara biciklom po Europi

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.