isprobajte!

Bihevioristica otkrila 10 jednostavnih načina na koje možete povećati sreću svog psa

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
17.03.2024.
u 07:19
Ima mnogo jednostavnih načina na koje možete potaknuti sreću svog psa.
Pogledaj originalni članak

Bilo da ste tek udomili štene u svoju obitelj ili ste vi i vaš pas godinama jedno uz drugo, pobrinuti se da vaš krzneni prijatelj bude sretan i zdrav vjerojatno vam je glavni prioritet. A, dobra je vijest da ima mnogo jednostavnih načina na koje možete potaknuti sreću svog psa. U nedavnoj objavi podijeljenoj na Instagramu, stručna trenerica i bihevioristica Renee Rhoades podijelila je 10 najboljih i najjednostavnijih, prenosi Yahoo. 

1. Interaktivne igračke: ‘Igračke slagalice, igračke s poslasticama i interaktivne hranilice izvrsne su za održavanje zdravlja mozga vašeg psa’, kaže Rhoades, ‘Ove igračke potiču vještine rješavanja problema dok vaš pas smišlja kako doći do poslastica’. 

2. Poučavanje trikovima: ‘Redoviti trikovi ne samo da podučavaju vašeg psa novim vještinama, već i pružaju mentalnu vježbu. Učenje stimulira njihov mozak i može ojačati vašu vezu’, objašnjava Rhoades. 

3. Igre mirisa: ‘Psi imaju nevjerojatan osjet mirisa. Sakrijte poslastice po kući ili dvorištu i pustite svog psa da ih pronađe. Također ih možete uključiti u strukturiranije aktivnosti rada s mirisima’, kaže Rhoades. Njuškanje troši puno energije, pa osim što pruža puno mentalne stimulacije, vašem psu daje i dobar fizički trening. 

4. Nova iskustva: Izlaganje vašeg psa novim, sigurnim iskustvima može biti prekrasan način da povećate njegovu sreću. Rhoades kaže da su nova okruženja, novi mirisi i novi prizori savršeni za vaše četveronožne prijatelja i da ni to ne mora biti komplicirano. To može biti odlazak u novi park sa svojim psom ili šetnju drugom rutom.

5. Vrijeme za druženje: ‘Interakcija s drugim ljudima ili psima je mentalno poticajna i važna za njihov društveni razvoj - sve dok je svim psima ugodno’, kaže Rhoades. 

6. Prirodne stvari za žvakanje: Ako još niste nabavili dugotrajne stvari za žvakanje za pse, isplati se to učiniti. Za razliku od običnih poslastica, koje vaš pas nesumnjivo vrlo brzo pojede, žvakaće za pse daju puno više mentalne i fizičke stimulacije jer im je potrebno mnogo vremena da ih probave.

7. Igra skrivača: ‘Ova klasična igra nije samo za ljude. Sakrijte se od svog psa i pozovite ih da vas pronađu. To je zabavan način da uključite njihove vještine rješavanja problema’, kaže Rhoades. 

8. Dajte im izbor: ‘Pustiti svom psu da donosi (sigurne) odluke najbolji je način da mu date mogućnost da stvori svoju zabavu. Dopustite mu da izabere stazu za hodanje, igračku s kojom se želi igrati ili poslasticu koju će jesti’, savjetuje Rhoades.

9. DIY puzzle: Kada je u pitanju povećanje sreće vašeg psa i pružanje tog najvažnijeg obogaćenja, ne trebate potrošiti cijelo bogatstvo. ‘Skrivanje poslastica ispod šalica i njihovo miješanje jednostavan je način za stvaranje mozgalice za pse - besplatno’, kaže Rhoades.

10. Odmor i opuštanje: ‘Mentalna stimulacija treba biti u ravnoteži s odmorom. Pretjerana stimulacija može biti stresna, stoga osigurajte svom psu mirno mjesto za opuštanje’.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.