Tajna dobre trajne

Bogati i raskošni uvojci? Da, ali samo uz kemikalije

Bogati i raskošni uvojci? Da, ali samo uz kemikalije
27.12.2010.
u 16:00
Ovaj je tretman u frizerskim salonima još uvijek najtraženiji zahvat, a pribjegavaju mu žene svih generacija, mahom one s nešto slabijom kosom koje žele malo više volumena
Pogledaj originalni članak

Podatna buja i valovita kosa san je svake žene. Ipak, priznat će većina, one koje imaju ravnu kosu sanjaju o uvojcima i obratno – žene koje je priroda obdarila kovrčama  "zlostavljaju" vlasi i tjeme peglanjima, istezanjem i kemikalijama. Trajna ondulacija postupak je koji je mnogim ženama omogućio lijepe kovrče i to ne samo na nekoliko dana. Ovaj je tretman u frizerskim salonima još uvijek najtraženiji zahvat, a pribjegavaju mu žene svih generacija, mahom one s nešto slabijom kosom  koje žele malo više volumena. Krajnji rezultat, međutim, ovisi o mnogim čimbenicima kao što je dužina kose, vrsta valjka, odnosno uvijača koji se koriste, elastičnost kose, vrsta proizvoda... Ovaj poprilično agresivan tretman ne preporučuje se, piše talijanski Pourfemme, ženama s finom i tankom kosom ili onima sa suhom i krtom. 

Kako napraviti dobru trajnu?

 Kosu prije tretmana treba dobro nahraniti i zaštiti jer su kemikalije koje se nanose poprilično agresivne.  Veličinu uvojaka i njihovu gustoću dogovorite s frizerkom kako ne biste izgledali poput kraljevskog pudla. Ne zaboravite na prirodan pad kose i zvrkove koji bi se mogli ponašati suprotno od efekta trajne.

Može li trajna biti štetna za zdravlje?
 Do prije nekoliko godina liječnici nisu podupirali trajnu ondulaciju. Danas se, međutim, za takve zahvate koriste znatno manje agresivne kemikalije, a fiksiri i kiseline sadrže i zaštitne tvari poput proteina i biljnih ekstrakata. 

Kako održavati trajnu?

Dugovječnost trajne ondulacije ovisi o kvaliteti kose. Osim toga, ako je trajna napravljena na obojenoj kosi vjerojatnost da će ona trajati dugo znatno je manja. Bojenje  kose dodatno isušuje vlasi i podiže tanku kožicu na tjemenu koja štiti korijen kose. Stoga bi bila dobra praksa da za bogate, lijepe i elastične uvojke kosu češće hranite pakunzima na bazi shea-maslaca i slatkoga bademova ulje, ali i oblozima od maslinova ili lanenog ulje te ulja pšeničnih klica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.