nezdrava prehrana

Brza hrana u SAD-u sadrži dvostruko više soli nego drugdje

Foto: Photos.com
Brza hrana u SAD-u sadrži dvostruko više soli nego drugdje
17.04.2012.
u 15:38
Smanjenje količine soli u prehrani snižava krvni tlak te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Hoće li te savjete čuti najveći svjetski lanci restorana brze hrane?
Pogledaj originalni članak

Mislite li da hrana iz McDonald'sa i ostalih restorana brze hrane diljem svijeta sadrži iste vrijednosti soli, jako se varate. Američka je hrana superslana, otkrilo je novo istraživanje objavljeno u Canadian Medical Association Journalu. Količina soli u hrani lanaca poput Burger Kinga, KFC-a, McDonald'sa, Pizza Huta i Subwaya varira od zemlje do zemlje.

Big Mac, primjerice, sadrži 2,6 grama soli u SAD-u, a 2,1 gram u Velikoj Britaniji. Chicken nuggets imaju čak i veću razliku – porcija od šest medaljona sadrži 1,5 grama soli, dok u Velikoj Britaniji sadrži više nego upola manje (0,6 grama), piše u reportaži Kathrine Jenner.

Studija je provedena u Australiji, Kanadi, Francuskoj, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i SAD-u i općeniti podaci pokazali su da se Amerikanci "truju" hranom dvostruko slanijom nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta.

Znanstvenici ne znaju točan uzrok toliko slanih brzih menija, osim što su znatno ukusniji. Vjeruju da su proizvođači brze hrane u dogovoru sa zdravstvenim vlastima pojedine zemlje s godinama uspjeli smanjiti upotrebu soli u prehrani, postupno osuvremenjujući svoje proizvodne pogone.

– Postupna redukcija soli može se primijeniti i spasila bi milijune života, ali svjetske kompanije još se nećkaju kad je riječ o proizvodnji zdravije hrane – kaže Jenner, direktorica svjetske kampanje vezane uz upotrebu soli i zdravlje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar flegmatik
flegmatik
22:42 17.04.2012.

Znanstvenici ne znaju točan uzrok toliko slanih brzih menija, osim što su znatno ukusniji. ----------------------------------------- Ovo je stvarno tesko znanstveno pitanje. Sto, osim boljeg ukusa, motivira lance brze hrane da vise sole svoje obroke? Nadam se da ce pokrenuti barem jos jedna studija o tom pitanju, jer pitanje je krajnje izazovno.