Mislite li da hrana iz McDonald'sa i ostalih restorana brze hrane diljem svijeta sadrži iste vrijednosti soli, jako se varate. Američka je hrana superslana, otkrilo je novo istraživanje objavljeno u Canadian Medical Association Journalu. Količina soli u hrani lanaca poput Burger Kinga, KFC-a, McDonald'sa, Pizza Huta i Subwaya varira od zemlje do zemlje.
Big Mac, primjerice, sadrži 2,6 grama soli u SAD-u, a 2,1 gram u Velikoj Britaniji. Chicken nuggets imaju čak i veću razliku – porcija od šest medaljona sadrži 1,5 grama soli, dok u Velikoj Britaniji sadrži više nego upola manje (0,6 grama), piše u reportaži Kathrine Jenner.
Studija je provedena u Australiji, Kanadi, Francuskoj, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i SAD-u i općeniti podaci pokazali su da se Amerikanci "truju" hranom dvostruko slanijom nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta.
Znanstvenici ne znaju točan uzrok toliko slanih brzih menija, osim što su znatno ukusniji. Vjeruju da su proizvođači brze hrane u dogovoru sa zdravstvenim vlastima pojedine zemlje s godinama uspjeli smanjiti upotrebu soli u prehrani, postupno osuvremenjujući svoje proizvodne pogone.
– Postupna redukcija soli može se primijeniti i spasila bi milijune života, ali svjetske kompanije još se nećkaju kad je riječ o proizvodnji zdravije hrane – kaže Jenner, direktorica svjetske kampanje vezane uz upotrebu soli i zdravlje.
Znanstvenici ne znaju točan uzrok toliko slanih brzih menija, osim što su znatno ukusniji. ----------------------------------------- Ovo je stvarno tesko znanstveno pitanje. Sto, osim boljeg ukusa, motivira lance brze hrane da vise sole svoje obroke? Nadam se da ce pokrenuti barem jos jedna studija o tom pitanju, jer pitanje je krajnje izazovno.