Intolerancija na hranu, točnije na određenu vrste hrane, problem je na koji se žali sve više ljudi, ali rijetki se odlučuju posjetiti liječnika koji će zatražiti laboratorijske pretrage kako bi se ustanovilo od čega osoba pati. Moderne tehnologije, kao i brza i masovna proizvodnja hrane, bez sumnje su razlog povećanja broja ljudi kojima smeta određena vrsta hrane.
Jake reakcije
Mlijeko, voće, alkohol i žitarice najčešće uzrokuje neželjene reakcija na hranu.
– U razvijenom svijetu čak 20 posto ljudi pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom od 2 do 5 posto otpada na alergije praćene jakim reakcijama, poput oticanja jezika i gušenja, dok se najveći dio neželjenih reakcija na hranu odnosi na intoleranciju na hranu koja uglavnom nastaje zbog nedostatka nekog enzima u probavnom sustavu – ističe nutricionistica D. Vranešić-Bender.
I stariji obolijevaju
Probleme sve češće imaju i ljudi koji prije nisu patili od intolerancije, a gastroenterologinja dr. Lucija Gojević upozorava da do toga dolazi zbog sve češće uporabe velikog broja aditiva i konzervansa, posebno u brzoj hrani.
Čak 20 posto migrena prouzročeno neadekvatnom prehranom
BiH tvrtka gradi brzu cestu kroz Hrvatsku, ovo je strateška dionica, evo kad će biti završetak radova
Završetak cjelokupne prometnice s hrvatske strane značit će i da će novi most Gradiška u svojem punom kapacitetu moći doprinositi podizanju razine prometne povezanosti Bosne i Hercegovine i Hrvatske
Više od 11 tisuća ljudi na Opus Areni. Kohorta i Torcida odali počast Vukovaru, Splićani ne mogu bez divljačkih ispada
Više od 11 tisuća gledatelja nazočilo je žestokom dvoboju Osijeka i Hajduka
Ana Brdarić Boljat: Bili smo uvjereni da ćemo jesti za relativno male novce. No prevarili smo se
Novarka i voditeljica informativne emisije RTL Danas podijelila je s nama dojmove s putovanja u Makedoniju, otkrila nam je što ju je sve ugodno iznenadilo i što nije očekivala
Vikendima čak 62,3% 13-godišnjaka više od tri sata dnevno radi aktivnosti koja može uzrokovati niz problema
S ovim neugodnim problemom susrela se trećina muškaraca u svijetu, a ignoriranje dovodi do ozbiljnih problema