INTOLERANCIJA

Čak 20 posto migrena prouzročeno neadekvatnom prehranom

Foto: Arhiva
Čak 20 posto migrena prouzročeno neadekvatnom prehranom
10.04.2010.
u 14:38
Intolerancija na hranu, točnije na određenu vrste hrane, problem je na koji se žali sve više ljudi, ali rijetki se odlučuju posjetiti liječnika
Pogledaj originalni članak

Intolerancija na hranu, točnije na određenu vrste hrane, problem je na koji se žali sve više ljudi, ali rijetki se odlučuju posjetiti liječnika koji će zatražiti laboratorijske pretrage kako bi se ustanovilo od čega osoba pati. Moderne tehnologije, kao i brza i masovna proizvodnja hrane, bez sumnje su razlog povećanja broja ljudi kojima smeta određena vrsta hrane.

Jake reakcije

Mlijeko, voće, alkohol i žitarice najčešće uzrokuje neželjene reakcija na hranu.

– U razvijenom svijetu čak 20 posto ljudi pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom od 2 do 5 posto otpada na alergije praćene jakim reakcijama, poput oticanja jezika i gušenja, dok se najveći dio neželjenih reakcija na hranu odnosi na intoleranciju na hranu koja uglavnom nastaje zbog nedostatka nekog enzima u probavnom sustavu – ističe nutricionistica D. Vranešić-Bender.

I stariji obolijevaju

Probleme sve češće imaju i ljudi koji prije nisu patili od intolerancije, a gastroenterologinja dr. Lucija Gojević upozorava da do toga dolazi zbog sve češće uporabe velikog broja aditiva i konzervansa, posebno u brzoj hrani.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.