Skupa štednja

Čak i ako ne trošite vodu, dužni ste plaćati naknadu za održavanje

Foto: Arhivska fotografija
Čak i ako ne trošite vodu, dužni ste plaćati naknadu za održavanje
24.03.2011.
u 13:01
U dvomjesečnom razdoblju, na koliko mu se račun obračunavao, platio je 30 kuna za naknadu, što s PDV-om iznosi 36,90 kuna za dva mjeseca
Pogledaj originalni članak

Josip Sokač iz Stubičkih Toplica, uz presliku računa za vodu za posljednja dva mjeseca prošle godine, požalio nam se kako račun za vodu mora plaćati unatoč tome što u četiri posljednja mjeseca u 2010. godini nije potrošio niti jedan prostorni metar vode. U dvomjesečnom razdoblju, na koliko mu se račun obračunavao, platio je 30 kuna za naknadu, što s PDV-om iznosi 36,90 kuna za dva mjeseca. Direktor Zagorskog vodovoda koji je distributer na tom području Željko Hren na upit čitatelja odgovorio nam je kako prema Zakonu o vodi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. godina i Uredbom o najnižoj osnovnoj cijeni vodne usluge koja je stupila na snagu 29. rujna prošle godine, svi distributeri u Hrvatskoj su dužni uvesti mjesečnu naknadu koja pokriva troškove redovitog održavanja sustava bez obzira na potrošnju po mjernom mjestu.

Oni su uveli najnižu naknadu od 15 kuna. I ta je odluka u potpunosti u skladu s svim zakonskim propisima.

- Takvi korisnici naših usluga koji ništa ne troše su nam u biti i najskuplji. Mi, naime, cijelo vrijeme sustav kojim se dovodi voda do njihovih kuća, stanova ili klijeti moramo držati pod tlakom, a ništa se ne troši.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar DoubleW
DoubleW
14:00 24.03.2011.

Čista hidraulika. Oni drže pod tlakom a ništa ne zarađuju. Kao da do tih koji ne troše idu posebne cijevi, koje ovi posebno drže pod tlakom.

BO
Bobis
14:03 24.03.2011.

Istina prema Uredbi Vlade RH od 16.09.2010. definirana je najniža osnovna cijena vodnih usluga i ona se obvezno dijeli na fiksni i varijabilni dio koji zajedno čine cijenu vodne usluge koja se izračunava da se troškovi isporučitelja (vodovodnih tvrtki) podijele s ukupno isporučenom vodom u m3. To znači da bi cijena po isporučenom m3 vode trebala biti niža od dosadašnje jer se od nje odbija fiksni dio, tj. voda bi morala pojeftiniti onima koji je redovito troše u prosječnim količinama, a poskupiti neredovitim potrošačima. Međutim iako je to u uredbi precizno definirano lupeži iz vodovoda su iskoristili neukost potrošača i svima podigli cijenu usluge vodoopskrbe.