Budući da kuhanje može biti neuredno, svi dijelovi kuhinje trebaju često čišćenje. Pranje i čišćenje kuhinjskih površina važno je za higijenu i zdravlje, koliko i dobro vođenje domaćinstva. Bakterije koje uzrokuju bolesti, a one se često nalaze u sirovoj peradi i mesu. Američka agencija za hranu i lijekove preporučuje sljedeće korake za smanjivanje štetnih bakterija u kuhinji, prenosi Reader's Digest.
Operite ruke sapunom i toplom vodom prije nego što krenete kuhati. Ista stvar vrijedi i nakon što ste radili s hranom.
Operite daske za rezanje, posuđe, pribor i radne površine toplom vodom sa sapunom nakon pripreme svake namirnice i prije nego što prijeđete na sljedeću hranu.
Kuhinjske krpe, krpe za suđe i spužve operite na 90 stupnjeva u perilici rublja. Spužve se također mogu očistiti u gornjem dijelu perilice posuđa, dok plastične ploče za rezanje mogu ići na donje police.
Odvojite sirovo meso, perad i plodove mora jedne od drugih i od ostalih namirnica u košarici za trgovinu i u hladnjaku kod kuće.
Nikada ne stavljajte kuhanu hranu na neoprani pladanj u kojem se prethodno nalazilo sirovo meso, perad ili morski plodovi.
Stavite u hladnjak ili zamrznite kvarljive proizvode, pripremljenu hranu i ostatke hrane u roku od dva sata nakon obroka. Zamrznutu hranu odmrznite u hladnjaku ili pod hladnom tekućom vodom, a ne na ormariću.
Korisnik TikToka otkrio kako napraviti popularan Big Mac umak: