VEČERAS U BEČU

Claudia Cardinale atrakcija večeri

07.02.2002.
u 00:00
* Više od 2,5 milijuna eura od Bala svih balova
Pogledaj originalni članak

Večeras u 22 sata uz izravni TV prijenos austrijske televizije ORF bljesnut će ovogodišnji 51. po redu bal u Bečkoj državnoj operi.

Sve što imenom, titulom i položajem nešto znači zavrtjet će se u ritmu valcera između stolova i opernih loža. Financijski je ovo najbolja godina u povijesti Bečkog bala, koji još zovu i "Bal svih balova". Sve lođe, pa i one najskuplje koje stoje 16.000 eura (oko 120.000 kuna), i stolovi su rasprodani, a postavit će se dodatni stolovi i na galeriji, rečeno je na konferenciji za novinare. Samo ulaznica stoji 210 eura (1575 kuna), a smještaj za stolom ili u lođi, kao i stajaće mjesto, dodatno se plaća.

Čista zarada od bala ove godine bit će veća od 2,5 milijuna eura, rekao je ravnatelj Opere. I bečki gospodarstveni oci procjenjuju da će od bala u gradsku blagajnu "uplesati" dodatnih 16,5 milijuna eura.

Bečki hotelijeri i ugostitelji, frizeri, vlasnici modnih butika i trgovci cipelama također zadovoljno trljaju ruke. Jer, od 4500 posjetitelja ovogodišnjega Bečkog opernog bala, čak polovica su inozemni gosti. A oni, barem kako tvrde statističari, troše prosječno na dan više od 436 eura.

Kako je običaj, ali i obveza, da na "Bal balova" dame dođu u dugim haljinama, a muškarci u frakovima, poznati bečki unajmitelj kostima Lambert Hofer već prije dva tjedna iznajmio je i posljednji od svojih 300 raspoloživih frakova. Najam fraka za jednu noć stoji 240 eura (1800 kuna).

Za sigurnost posjetitelja i red u Bečkoj državnoj operi i oko nje brinut će se više od 1000 austrijskih policajaca u uniformama i pozamašan broj onih u civilu. Naime, antipod Bečkome balu su demonstranti koji već nekoliko godina intenzivno prosvjeduju protiv društvenih nepravdi, i ušminkane elite, razbijajući bečke izloge i paleći kante za smeće.

Stoga, u sklopu osiguranja bala, od danas u 19 sati do sutra u 5 sati ujutro zatvoreni su svi prilazi Bečkoj državnoj operi i obustavljen promet u središtu grada.

Političku elitu na tom kulturnom događaju u Beču predstavljat će austrijski predsjednik Thomas Klestil sa suprugom Margot. Na ovogodišnjem će balu kao Klestilovi gosti biti i njegova finska kolegica Tarja Halonen i slovački kolega Rudolf Schuster. Lani je Klestilov gost bio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom. Uz austrijskog predsjednika, na balu će biti i savezni kancelar Wolfgang Schüssel sa suradnicima.

Domaći umjetnički svijet blistat će u društvu inozemnih gostiju. Glavna atrakcija večeri među stranim gošćama bit će talijanska filmska diva Claudia Cardinale.

Od tristotinjak balova, koliko ih se održi u Beču u sezoni balova od početka godine do fašničkog utorka, Bal bečke opere (Opernball) zauzima središnje mjesto.

Snježana Herek

Pogledajte na vecernji.hr