Znanstvenici smatraju da nas crveno vino može zaštititi od gubitka sluha a glavni je razlog resveratrol, spoj pronađen u grožđu i crvenom vinu koji ima zaštitni učinak na organizam. Taj spoj povezan je i s drugim pozitivnim zdravstvenim beneficijama kao što su sprečavanje raka i bolesti srca.
- Studija se fokusira na resveratrol i to kakav mu je učinak u saniranju tjelesnih ozljeda - nešto što se vjeruje da je uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući Alzheimerovu bolest, rak, starenje i gubitak sluha. Resveratrol je moćna kemikalija koja, čini se, štiti tijelo od upalnih procesa koji su povezani sa starenjem, smanjenjem kognitivnih funkcija i gubitkom sluha - govori voditelj istraživanja Michael Seidman, prenosi Daily Mail.
Istraživanje je provedeno na štakorima u bolnici Henry Ford u Detroitu. Uočeno je da su zdravi štakori manje osjetljivi na gubitak sluha uzrokovan bukom kada su dobivali dodatak reservatrol prije izlaganju buci neko dulje vrijeme, stoga je zaključak da resveratrol smanjuje nagluhost izazvanu buku.
- Pokazali smo da resveratrol koji smo davali štakorima može smanjiti slušno i kognitivno propadanje - kazao je Seidman.