Vinogradi koji se sunčaju na najljepšim višnjanskim obroncima okrenutim prema moru mjesto su na kojem zrije zlatna malvazija Petera Polettija.
Na plodnoj crljenici, djedovini koju je odjenuo u mlade loze, Poletti je stasao u vinara čija se vina – malvazija i cabernet sauvignon – posljednjih godina s pravom kite zlatnim medaljama. Svestrani Peter, poliglot i vrsni poznavatelj Istre, u vinarstvu je objedinio tradiciju, modernu tehnologiju i ljubav prema vinu i poluotoku. Jedan je od rijetkih koji proizvodi vino od pomalo zaboravljene sorte muškat ruže, mirisno i aromatično vino koje se ne zaboravlja. Posjetitelji u njegovu kantinu ulaze kao u vremeplov kojim će otputovati u prošlost vinarstva, gastronomije i poljoprivrede te običaja Istre.
Zagovornik teorije da autohtone namirnice prate domaća vina, Peter Poletti objašnjava kako je vino od davnine dio života ljudi koji njeguju lozu i žive sa zemljom.
– U vinu koje stvaramo, njegujemo i čuvamo u Markovcu, nedaleko od Višnjana, taloži se povijest duga čak stoljeće i pol. To je vino koje prati tradicija, autohtone istarske sorte malvaziju, teran i muškat ruža, ali i cabernet sauvignon, merlot, chardonnay... Sunce, more, crvena zemlja i loza rode nektar za zdrave i bolesne, siromašne i bogate, ljude i bogove – objašnjava svestrani vinar Peter Poletti.