Jednostavna verzija

Čvarke možete pripremiti kod kuće za manje od dva sata: Donosimo super recepturu

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Čvarke možete pripremiti kod kuće za manje od dva sata: Donosimo super recepturu
03.12.2021.
u 16:30
Osim čvaraka, od ovog jednog recepta dobit ćete i mast koju možete koristiti za prženje i pečenje.
Pogledaj originalni članak

Tradicionalna priprema čvaraka uključuje topljenje, prešanje, miješanje i nije moguća za izvesti u kuhinji s jednim loncem i kuhačom, ali ako ste se poželjeli ove grickalice možete napraviti bržu i jednostavniju verziju koja je gotova za manje od dva sata.

Uzmite bijeli, masni dio slanine, izrežite ga na kockice 2x2 centimetra i dobro operite pod vodom. Stavite u jedan lonac, na srednju vatru i povremeno miješajte. 

Predlažemo da ovaj vikend isprobate odlične pržene krumpiriće koji se lako spravljaju kod kuće!

Slanina će se lagano topiti i puštati masnoću, a vi ju možete skupljati žlicom i odvajati u jednu staklenku sa strane ili pričekajte da se skroz istopi pa procijedite čvarke kroz sito. Dobivenu masnoću ostavite da se skroz ohladi i stvrdne, a potom ju stavite u hladnjak. Možete je koristiti nekoliko mjeseci za pečenje i prženje.

Komadiće slanine vratite u lonac i popržite na jakoj vatri pola minute uz stalno miješanje. Dodajte jednu veliku žlicu mlijeka i dalje miješajte. Ugasite vatru i maknite lonac, pa dodajte sol i promiješajte. Ostavite da se ohlade i možete ih jesti, prenosi yumerecipe.com.

Slasni čvarci: Nekad su bili obrok siromaha, danas su delicija

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

FA
fantom1
18:03 03.12.2021.

Recept vam ne štima,jer ako se čvarci ohlade,pa ih ponovno pržite, neće se dati dovoljno stisnuti. Čvarci su do kraja potopljeni u masti,a nju možete odlijevati u emajlirani posudu,a na kraju kad ih sve vruće potrpate u prešu,moći će se stisnuti kao čips. Stvar ukusa je da neko voli luk, mlijeko zbog boje,ali,o ukusima se ne raspravlja!

ST
Stari
17:36 03.12.2021.

Isprobano . Sve je u redu ali sa domaćim (iz Hrvatske po mogućnosti )svježim špekom a ne onim uvoznim iz velikih pr. lanaca i onda čvarci smrde umjesto da miriše.

BR
Bronca
09:48 06.12.2021.

Prvi puta "čujem" da se izrezana slanina pere pod mlazom vode! Zašto bi se to radilo? Kada bi to netko ovdje u Slavoniji napravio proglasili bi ga ludim. Dakle, recept je zbog te i drugih sugestija smiješan i daleko je od normalnog postupka za topljenje masti i dobivanja čvaraka.