Za nešto što radimo svaki dan, pranje posuđa je posao o kojem većina nas malo razmišlja, no privatna kućanstva odgovorna su za značajan udio globalne potrošnje energije i vode. Dr. Lotta Schencking i profesor Rainer Stamminger s Instituta za poljoprivrednu tehniku Sveučilišta u Bonnu u Njemačkoj, pregledali su studije ponašanja potrošača pri pranju posuđa diljem svijeta.
Većina bi se složila da je korištenje perilice posuđa kraće i praktičnije od ručnog pranja. No, koja metoda rezultira boljim čišćenjem, a koja je učinkovitija u pogledu korištenja energije, potrošnje vode i sredstava za čišćenje?
VEZANI ČLANCI:
Naime, jednom mjesečno trebali biste odraditi program pranja na 60 stupnjeva s jakim sredstvom za pranje, kažu stručnjaci. Inače možete očekivati nakupljanje masnoća unutar stroja za pranje suđa. Povremeno korištenje programa s visokim temperaturama poboljšat će higijenu stroja, kažu njemački stručnjaci, jer samo vruća voda učinkovito uklanja masnoće koje se nakupljaju, piše Research Outreach.
Pored tog mjesečnog rituala ima smisla držati se "eco" programa pranja jer je to, iako proces ispiranja traje dulje, učinkovitiji program. Nemojte se gnjaviti s ručnim ispiranjem suđa prije stavljanja u perilicu jer tako samo trošite mnogo vode a nije nužno, no ipak uklonite ostatke hrane.
Općenito, nemojte paliti perilicu samo kad je potpuno puna. Komade suđa postavite tako da između njih ima dovoljno prostora i mlaz vode može doći do njihove cijele površine, podsjećaju stručnjaci iz inicijative Forum Waschen te preporučuju i da koristite sredstva koja sugerira proizvođač perilice.
Muškarac otkrio trik za perilicu posuđa pa izazvao burnu raspravu: 'Ovo uopće nema smisla'