Istraživanja pokazala:

Da se za 40 % smanji šećer u sokovima, bilo bi i 300 tisuća dijabetičara manje

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Da se za 40 % smanji šećer u sokovima, bilo bi i 300 tisuća dijabetičara manje
10.01.2016.
u 10:21
Projekcija o učinku smanjenja slobodnih šećera napravljena je u Velikoj Britaniji za dva desetljeća
Pogledaj originalni članak

Smanjenje slobodnih šećera u zaslađenim pićima, sokovima i sirupima za 40 posto tijekom dva desetljeća rezultiralo bi sa oko 300 tisuća manje novih pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Upravo su ti proizvodi označeni kao glavni izvor slobodnih šećera, koji se koriste u pripremi i proizvodnji hrane. Takav rezultat velikog istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji objavio je časopis The Lancet, a u njegovu izvještaju stoji kako bi spomenutom redukcijom slobodnih šećera odrastao čovjek dnevno unosio 38,4 kalorije manje, što bi vodilo do prosječnog smanjenja težine i slijedom toga manjeg broja ljudi s viškom kilograma i pretilih.

Učinak je još veći kada su u pitanju skupine poput adolescenata koji su veći potrošači tih proizvoda, napomenuto je u izvješću koje je rad više znanstvenika londonskih i pekinških institucija.

– Apsolutno se slažem s tim rezultatima, ali je problem edukacija. Ljudi ne znaju gdje su skriveni šećeri i da ih imate ne samo u slatkom soku nego i u kečapu, rajčici u tubi, gotovim biskvitima, grickalicama, u puno toga – ističe profesor Mirko Koršić, endokrinolog dijabetolog, liječnik koji je autoritet za problem debljine u Hrvatskoj.

Koliko je vjerojatno da se na temelju tih podataka doista krene u smanjivanje količina šećera u prehrani nezahvalno je procjenjivati, no skeptičan je i prof. Koršić napominjući da se to neće dogoditi dok u svemu ne budu aktivno sudjelovali i oni koji stvaraju takve proizvode. Upravo je Velika Britanija primjer takve suradnje s industrijom te je ondje za 45 posto smanjena količina soli u konkretnim proizvodima, a time i njezin unos u prehrani. Kad je riječ o soli, i kod nas je pokrenuta javna kampanja osvješćivanja na opasnosti od soli.

– Problem je smanjivati šećere u proizvodima jer oni zbog boljeg okusa povećavaju prodaju. Šećer se dodaje i u bezmasni jogurt kako bi mu se poboljšao okus – kaže profesor Koršić. 

>> Kako pomoći dijabetičaru kojemu je 'pao šećer'? 

>> Ova hrana može uzrokovati zdravstvene probleme

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar strazar
strazar
14:05 10.01.2016.

uvijek me fascinirala rijec "pretil". jel se onda kaze til ? ne nego debel pa otkud onda pretil majku mu.

DU
Deleted user
14:39 10.01.2016.

VHO je bio u strahu da ce zabranom pusenja prtetilnost prevladati i da ce dijabeticara biti oko MILIJARDU vise nego do sada sad na opet mazeju oci

KS
krao_sam
10:44 10.01.2016.

i ovako nas ima previse.najbolje da vjecno zivimo pa gledamo punice cjeli zivot.