Prvi browniesi napravljeni su 1800-ih, ali tadašnji recept bio je nešto drugačiji nego danas - sadržavali su orahe i bili su premazani marmeladom od marelica. Danas se, po toj recepturi, mogu pronaći još samo u Palmer House hotelu u Chicagu.
Kroz godine je recept prolazio kroz mnogo kuhinja, pa su tako nastale i brojne verzije - s Nutellom, voćem, bijelom čokoladom, raznim orašastim plodovima, keksima...
Kako prenosi Days Of The Year, danas, 8. prosinca obilježava se dan ove, mnogima omiljene slastice, a tim povodom mi donosimo recept Jamie Olivera kojim se možete počastiti.
Treba vam:
200 g tamne čokolade, otprilike 70 posto kakaa
250 g maslaca
75 g suhih višanja ili drugog voća, po želji
50 g sjeckanih orašastih plodova
80 g kakaa u prahu
65 g brašna
brašna 1 žličica praška za pecivo
360 g šećera
4 velika jaja
Zbog koronavirusa jedemo manje čokolade i više kupujemo domaće kekse i vafle
Priprema:
Upalite pećnicu na 180°C, a četvrtasti kalup obložite papirom za pečenje.
Čokoladu razlomite i istopite na pari zajedno s maslacem. Miješajte povremeno. Kada je skroz otopljena, dodajte joj voće i orašaste plodove.
U jednu posudu kroz sito dodajte kakao i brašno, a zatim prašak za pecivo i šećer. Promiješajte i dodajte suhe sastojke u čokoladu, piše JO.
Istucite jaja mikserom i dodajte ih u dobivenu smjesu, pa sve dobro promiješajte i izlijte u kalup. Pecite oko 25 minuta. Kada se ohlade posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Prženi krumpirići i čokolada uništavaju vam san