Hrana u službi zdravlja podrazumijeva izbor namirnica bogatih zaštitnim nutrijentima kojima obiluju sezonske, svježe namirnice; raznovrsno voće, povrće, sjemenke, mahunarke i grahorice, orašasti plodovi i sva hrana bogata antioksidansima, fitokemikalijama, vitaminima i mineralima. Zaštitne komponente iz hrane pomoći će pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava koji će brzo prepoznati i odgovoriti na štetno djelovanje raznih antigena. Usvajanjem zdravih navika ojačat ćemo imunitet i zaštititi se od virusa.
Savjeti nutricionista
Proljeće je idealno vrijeme da probudimo organizam i izbacimo sve štetne tvari koje su se nakupljale u nama tijekom perioda neaktivnosti i lošije prehrane. Balansiranje između zdrave i ukusne prehrane najbolje je temeljiti na konzumaciji sezonskih namirnica, a voditeljica nutricionističkog savjetovališta Vedrana Dučkić mag. nutr. izdvojila je neke savjete i top proljetne namirnice za muškarce i žene.
1. Budite umjereni u hrani
Održavajte adekvatnu tjelesnu masu. Energetski unos i kalorije koje odgovaraju vašoj stvarnoj cjelokupnoj energetskoj potrošnji rezultirat će zdravom tjelesnom masom i pomoći održavanju ravnoteže; homeostazi svih sustava u organizmu. Posebnu pažnju posvetite upravo izboru namirnica i odnosu makronutrijenata iz kojih ćete ne samo dobiti potrebnu energiju već graditi i obnavljati cjelokupan organizam pa tako i imunološki sustav. Pretile i pothranjene osobe imaju povećan rizik od obolijevanja.
2. Birajte kvalitetne izvore proteina
Neka u vašoj prehrani bude optimalan unos kvalitetnih izvora biljnih i životinjskih proteina s obzirom na sastav tijela, razinu tjelesne aktivnosti i zdravstveno stanje. Upravo će aminokiselinski sastav proteina odrediti specifičnu ulogu u organizmu od strukturnih proteina, hormona, enzima, proteina nosača do krvnih tjelešaca i antitijela koja će štititi naše tijelo od raznih infekcija. Neke od aminokiselina čuvara imuniteta su histidin, treonin, lizin, L-glutamin, a konzumacija sirutke, jaja, malomasnih mesa, raznovrsnih mahunarki i grahorica bit će dobar izbor želimo li sačuvati jak imunološki sustav.
3. Pazite na unos vitamina C
Ne zaboravite na dovoljan unos namirnica bogatih vitaminom C. Vitamin C će nas čuvati od oksidativnog stresa i ojačati imunološki sustav, a upravo proljeće i ljeto obiluju voćem i povrćem koje sadrži ovaj iznimno jak antioksidans. Jagode, ribizl, trešnje, višnje, borovnice, maline, kupine, šipak, limun, paprike, mladi špinat, rajčice, koraba, komorač samo su neke od namirnica koje bi se svakako trebale naći na vašem zdravom jelovniku.
4. Unosite dovoljno vitamina D
Boravite na svježem zraku i suncu kada god ste to u mogućnosti, uz poštivanje mjera socijalne distance. Vitamin D (kalciferol) čija će produkcija biti veća kada se izlažemo sunčevim zrakama bit će izuzetno važan u regulaciji imunološkog odgovora tijela i pomoći će nam u borbi protiv virusnih infekcija. Vitamin D stimulira rad imunološkog sustava, a jednako tako ograničava prejako djelovanje kod primjerice raznih autoimunih oboljenja, djeluje u regulaciji hormona i ima protukancerogeno djelovanje. Kada se u tijelu transformira u aktivni oblik vitamina D; kalcitriol ima utjecaj na jačanje imunološkog sustava. Kalcitriol sudjeluje u aktivaciji i djelovanju B i T limfocita koji imaju ključnu ulogu u prepoznavanju patogena i njihovoj eliminaciji. Unosite prehranom dovoljno ribe; osobito dobar izvor su tuna, losos, haringa i sardine, kao i malomasne mliječne proizvode, gljive i jaja. Poboljšano djelovanje vitamina D postići ćete u kombinaciji s namirnicama bogatim vitaminom A i C. Preporučeni dnevni unos vitamina D ovisi o dobi i zdravstvenom stanju pojedinca i kreće se u djece: 400 – 600 internacionalnih jedinica (IU) dnevno, za odrasle osobe: 600 IU/dan i više kod starijih osoba i osoba kod kojih je radi zdravstvenog stanja krvnim pretragama ustanovljen deficit.
U današnje vrijeme kada radi novonastale situacije i moguće zaraze virusom Covid-19 više boravimo u zatvorenom prostoru i manje smo izloženi sunčevoj svjetlosti može nam pomoći i suplementacija vitaminom D3, a ista se može preporučiti uz prethodno savjetovanje s liječnikom i nutricionistom.
5. Ne zaboravite probiotičke kulture
U jačanju imunološkog sustava značajnu ulogu mogu imati i probiotički pripravci širokog spektra različitih sojeva probiotičkih kultura koji štite i čuvaju gastrointestinalni sustav unutar kojeg se nalazi velik dio našeg imunološkog sustava. Zdrava mikroflora probavnog sustava predstavlja barijeru ulasku brojnim patogenima u naš krvotok. Uključite u prehranu fermentirane mliječne proizvode obogaćene probiotičkim kulturama, uključite jogurt, kefir, acidofil.
6. Napravite detoks
Povremeno napravite detoksikacijski tretman tijela. Čuvajte zdravlje jetre, bubrega i probavnog sustava. Uspostavite ravnotežu i postići ćete bolju funkcionalnost svih organa i organskih sustava u tijelu čime ćete ojačati prirodnu obranu tijela i imunitet. Zdravlje stijenke tankog i debelog crijeva vrlo je važno za smanjenje broja patogena koji svojim metabolizmom i nastalim štetnim produktima mogu negativno djelovati na zdravlje limfe, krvi i čitavog organizma. Ljekovito bilje poput lista koprive, maslačka, preslice, echinace, sikavice i čička, kao i artičoka, češnjak, đumbir, aloe vera i kurkuma bit će dobrodošli prirodni čistaći našeg tijela.
7. Unosite dovoljno tekućine
Stupanj hidracije tijela od izuzetne je važnosti za čitav organizam i sve biokemijske procese u tijelu pa je ujedno važan i u očuvanju zdravlja imunološkog sustava. Blagi čajevi uz dodatak limunovog soka, đumbira i domaćeg meda s dodatkom propolisa i matične mliječi mogu pomoći u borbi protiv prehlade i moguće virusnih infekcija.
8. Vježbajte, ali umjereno
Umjerena tjelesna aktivnost jača imunitet. Osobe koje su fizički aktivne imaju manju stopu pobolijevanja od raznih bolesti, a tjelovježba blagotvorno djeluje na brojne sustave; kardiovaskularni sustav, hormonalni sustav, probavni sustav i cjelokupni metabolizam te izmjenu tvari. Umjerena tjelesna aktivnost kao što je hodanje povećat će protok krvi kroz sva tkiva i povećati nivo imunoglobulina u krvi te zaštitu organizma od mogućih infekcija. Redovita, umjerena i raznolika prehrana uz kretanje i umjerenu tjelovježbu zasigurno će čuvati naš imunitet i zdravlje.
9. Recite ne šećerima
Izbjegavajte unos rafinirane hrane bogate raznim aditivima koji će izravno oslabiti imunitet i sposobnost tijela da se odupre djelovanju virusa. Ograničite unos jednostavnih šećera, visok unos zasićenih masnoća, trans masnih kiselina i hidrogeniziranih biljnih ulja kao i prekomjeran unos alkohola, kofeinskih napitaka, gaziranih pića i soli. Svakako prestanite pušiti.
10. Pazite na san
Cjelokupno zdravlje ovisit će i o oporavku tijela koje možemo osigurati uz dovoljno sna i odmora koje će povoljno djelovat i na jačanje imunološkog sustava. Namirnice bogate magnezijem, triptofanom, vitaminom D i vitaminima B skupine blagotvorno će djelovat na san pa uvrstite u prehranu raznovrsne orašaste plodove, banane, plavu ribu, zeleno lisnato povrće i trešnje.
Sadržaj omogućio Plivit® d3