PLAVAC I PELJEŠAC

Dingačovih slavnih pola stoljeća – datum koji se pamti

Foto: Privatni album
Dingač
Foto: Privatni album
Dingač
13.05.2014.
u 11:05
Prije točno 50 godina prvo hrvatsko vino steklo je značajan međunarodni status, bio je to dingač od plavca malog s Dingača, nažalost i danas nedovoljno internacionalno vrednovan
Pogledaj originalni članak

Vedran Kiridžija, jedan od najuglednijih proizvođača ponajboljih hrvatskih plavaca i dingača, s Pelješca, podsjetio me prije nekoliko dana na značajnu obljetnicu.

Prije točno 50 godina, 13. svibnja 1964. godine u Ženevi je zaštićeno 25 ha vinogradarskih površina na Dingaču (certifikatom Međunarodnog ureda za zaštitu industrijskog, književnog i umjetničkog vlasništva iz Ženeve “Bureaux Internationaux reunis pour la protection da la propriete industrielle, litteraire et artistique Geneve”).

Tako je dingač postao prvo međunarodno zaštićeno (i to kao tada čuveno – s današnjim značenjem vrhunsko) vino s područja tadašnje Jugoslavije, dakako i Hrvatske.

U nas je dingač zaštićen kao čuveni (vrhunski) još 1961. (slijedio je također čuveni postup, s isto sjajnog, susjednog položaja Postup.) A tamošnja zadruga/vinarija osnovana je 1902.

Foto: Privatni album

Respektabilna povijest; samo stoji pitanje zašto o svemu tome svi šute? Zar samo g. Kiridžija mora na to podsjetiti?

Srećom, nedavno se dingaču posrećilo: na ovogodišnjem International Wine Challengeu u Londonu, iznimno cijenjenom međunarodnom natjecanju najboljih vina iz cijelog svijeta, Badelov Dingač 50° osvojio je brončanu medalju; bila mu je to prva berba tog novog stila (harmoničnog izbalansiranog tijela, zrelih, ali mekih tanina, elegantnog i toplog u ustima, tako ga opisuju), a ime na etiketi duguje položaju vinograda i strmini koja svakom posjetitelju Dingača ulijeva poštovanje.

Hm, onog tovara koji je radio teže od čovjeka tamo, više nema, ali…

Na žalost, sudjelovao sam i u utjecajnom međunarodnom žiriju, ocjenjivali smo vina Dubrovačko-neretvanske županije na nedavnom Dubrovnik FestiWineu.

Ne biste vjerovali, ali opravdano, na ocjenjivanje prijavljeni dingači vrlo su loše prošli, njihovi proizvođači morali bi se zapitati što zapravo žele s takvim svojim vinima? Šteta da se npr. gospar Kiridžija nije natjecao – dao bi pravi odgovor.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.