za ravnotežu

Dobre bakterije uz svaki antibiotik spriječit će neugodne nuspojave

Foto: Shutterstock
Dobre bakterije uz svaki antibiotik spriječit će neugodne nuspojave
05.12.2014.
u 09:00
Uzimanje antibiotika često prate bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, katkad mučnine i povraćanje. Tegobe će ublažiti probiotici
Pogledaj originalni članak

Uz kišu i pad temperature dolazi povećan broj zdravstvenih problema zbog kojih sve češće posežemo za antibioticima.

Antibiotici uništavaju patogene mikroorganizme, ali i one koji su korisni za zdravlje, čime narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore.

Treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne tegobe, kao što su bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, katkada i mučnine i povraćanje. Tegobe će se ublažiti ili čak izbjeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama.

Dobre bakterije – čuvari zdravlja

Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utječu na imunitet, probavu i opće zdravlje osobe, a kontroliraju i broj štetnih bakterija te tako čuvaju zdravlje domaćina. Interes za dobrim bakterijama popraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan učinak na zdravlje, a sve se više govori o njihovu pozitivnom djelovanju na organizam pri terapiji antibioticima. Tijekom antibiotske terapije dobre bakterije svakako su korisne za uspostavljanje narušene ravnoteže crijevne mikroflore.

Foto: DPA/PIXSELL

Da bi bile učinkovitije, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata nakon antibiotika.

Snaga cinka i apigenina

Dva su sastojka koja uz dobre bakterije posebno pomažu narušenoj ravnoteži crijevne flore – cink i apigenin. Cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje te dodatno jača imunitet, a oporavak nakon dijareje čini bržim za čak 15%.

Cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprječava mogućnost dehidracije. Istodobno, pomaže pri regeneraciji epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije. Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i dobrih bakterija smanjuje rizik od bolesti probavnog sustava, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sustav.

Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno djelovanje na stanice probavnog sustava.

Djeluje protuupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti te grčeva u crijevima, što može biti korisno kod sindroma iritabilnog crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.

>>Jesti ili ne jesti? Odlične vijesti za sve koji ne mogu bez bijelog kruha

>>Loše navike zapravo jako dobre za vas i vaše zdravlje...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.