Uz kišu i pad temperature dolazi povećan broj zdravstvenih problema zbog kojih sve češće posežemo za antibioticima.
Antibiotici uništavaju patogene mikroorganizme, ali i one koji su korisni za zdravlje, čime narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore.
Treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne tegobe, kao što su bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, katkada i mučnine i povraćanje. Tegobe će se ublažiti ili čak izbjeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama.
Dobre bakterije – čuvari zdravlja
Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utječu na imunitet, probavu i opće zdravlje osobe, a kontroliraju i broj štetnih bakterija te tako čuvaju zdravlje domaćina. Interes za dobrim bakterijama popraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan učinak na zdravlje, a sve se više govori o njihovu pozitivnom djelovanju na organizam pri terapiji antibioticima. Tijekom antibiotske terapije dobre bakterije svakako su korisne za uspostavljanje narušene ravnoteže crijevne mikroflore.
Da bi bile učinkovitije, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata nakon antibiotika.
Snaga cinka i apigenina
Dva su sastojka koja uz dobre bakterije posebno pomažu narušenoj ravnoteži crijevne flore – cink i apigenin. Cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje te dodatno jača imunitet, a oporavak nakon dijareje čini bržim za čak 15%.
Cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprječava mogućnost dehidracije. Istodobno, pomaže pri regeneraciji epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije. Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i dobrih bakterija smanjuje rizik od bolesti probavnog sustava, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sustav.
Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno djelovanje na stanice probavnog sustava.
Djeluje protuupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti te grčeva u crijevima, što može biti korisno kod sindroma iritabilnog crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.
>>Jesti ili ne jesti? Odlične vijesti za sve koji ne mogu bez bijelog kruha