Jabuka je među najrasprostranjenijima vrstama voća na svijetu, a podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije. Njezin je okus osvježavajući, kiselo-slatki te posebne arome. Danas poznajemo više od 10.000 sorti jabuka koje, ovisno o načinu uzgoja, obiluju hranjivim sastojcima.
Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.
Prosječno, voda čini 82% težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične tvari i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedemo sa žitaricama. One također sadrže veliku količinu kalija (K) koji ti nam je potreban za:
• održavanje ispravne razine vode u tijelu
• ispravan prijenos u živčanom sistemu
• prijenos kisika u mozgu
• održavanje funkcije bubrega i mišića.
Budući da je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), čini se dobrim izborom i kod redukcijskih dijeta. Također, jabuku možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njezinu konzumaciju. Npr. za regulaciju stolice i stabilizaciju crijevne flore pojedite natašte jednu ili dvije sirove (ili pečene) jabuke; za poticanje znojenja kod visoke temperature u prokuhanu kašu od jabuka dodajte med i limunov sok te pijte vruće.
U nastavku vam donosimo recept za domaći sok od jabuke.
Za litru soka potrebno je:
- jabuke
- voda
- 700-800 g šećera
- limunov sok
- 10 g limunske kiseline
- 1 vrećica šećera od vanilije.
Jabuke dobro operite, ogulite, narežite na kriške te prelijte vodom tako da voda bude otprilike 4 prsta iznad jabuka. Vodu s jabukama prokuhajte otprilike 6 minuta te ostavite da odleži tijekom 24 sata. Zatim sok procijedite te na 1 litru dobivenog soka dodajte 10 g limunske kiseline, 700 do 800 g šećera i sok od limuna. Sve zajedno dobro promiješajte, stavite da se kuha povremeno miješajući. Kada sok prokuha, dodajte šećer od vanilije i maknite s vatre. Sok pretočite u čiste staklene boce koje trebate dobro začepiti i složiti u kutiju koju ćete prekriti dekom i držati tako prekrivenu dok se ne ohlade (otprilike nekih 48 sati). Dobiveni sirup čuvajte u hladnjaku.
Zdrave namirnice za sebe i svoju obitelj pronađite po najpovoljnijim cijenama na Popustolovac.hr.
Dodatno, jabuke se mogu koristiti i kao temeljac u jelima za koja se to ne bi nadali. Gulaš, paprikaš, čobanac... Izvrsno!