Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha, samo tako ćete postići da tijesto u presjeku izgleda savršeno kao na slici.
Gibanica s makom i čokoladom
Sastojci za tijesto:
450 g glatkog brašna
1 suhi kvasac
1 jaje
1 žumanjak
50 g šećera
malo soli
malo korice limuna
15 g ulja
200 ml mlijeka
80 g maslaca
Sastojci za nadjev:
200 g mljevenog maka
150 ml mlijeka
80 g čokolade za kuhanje
2 žlice marmelade po izboru
malo mrvica
malo praška za pecivo
1 bjelanjak
malo šećera (po želji)
malo soli
Priprema:
Jaje, žumanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne. Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.
Za uskrs dobar kolac