Tradicionalna kuhinja

Domaća gibanica s makom i čokoladom – napravite za svaki slučaj jednu probnu prije Uskrsa, vježbom se postiže savršenstvo!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Domaća gibanica s makom i čokoladom – napravite za svaki slučaj jednu probnu prije Uskrsa, vježbom se postiže savršenstvo!
31.03.2022.
u 06:14
U tradicionalnu gibanicu s makom možete prošvercati malo čokolade, klinci će sigurno biti oduševljeni. Možete je zarolati u vrlo efektnu spiralu ili – ukoliko ste vješti u rukovanju s tijestom – napravite oblik koji poželite.
Pogledaj originalni članak

Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha, samo tako ćete postići da tijesto u presjeku izgleda savršeno kao na slici.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Gibanica s makom i čokoladom 

Sastojci za tijesto:

450 g glatkog brašna 

1 suhi kvasac 

1 jaje 

1 žumanjak 

50 g šećera 

malo soli 

malo korice limuna 

15 g ulja 

200 ml mlijeka 

80 g maslaca

Sastojci za nadjev:

200 g mljevenog maka 

150 ml mlijeka 

80 g čokolade za kuhanje 

2 žlice marmelade po izboru 

malo mrvica 

malo praška za pecivo 

1 bjelanjak 

malo šećera (po želji) 

malo soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Jaje, žumanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne. Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell


 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
14:15 31.03.2022.

Za uskrs dobar kolac