Recept za čarobni kolač je prije par tjedana objavio autor gurmanskog bloga Sašina kuhinja, a njegov je naziv opravdao činjenicom da ćete iz samo jedne smjese, kad ju izlijete, dobiti kolač u čak pet slojeva. Sašin su recept do danas mnogi već i sami isprobali kod kuće i online podijelili svoje utiske pa se na svim društvenim platformama može pronaći barem nekoliko inačica...
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?
Prije nego ga krenete raditi autor recepta savjetuje da detaljno pogledate njegov YouTube video s uputama, te svima savjetuje da ga podijele s obitelji i prijateljima; 'kako bi im pružili zadovoljstvo koje je on imao dok ga je smišljao'...
"Može ga poslužiti i kao božićni ili blagdanski (Nova godina, Uskrs i slično) kolač, kao spas u zadnji čas", dodaje Saša.
Saša u receptu piše:
Tamna smjesa za čarobni kolač
- Maslac otopiti u lončiću pa maknuti s vatre. Odmah dodati bijelu čokoladu pa je otopiti te ostaviti da tako stoji do upotrebe. Ne treba se potpuno ohladiti, može biti mlako. Točne količine navedene su u video receptu i na vrhu stranice.
- Razdijeliti 5 jaja na žumanjke i bjelanjke i staviti ih u dvije posude naravno
- U žumanjke postepeno dodavati šećer sa vanilija šećerom (opcionalno ako ga imate pri ruci) istovremeno snažno miksajući- SAVJET: Detaljno je taj dio objašnjen i naravno prikazan u video receptu gore na vrhu stranice ispod popisa sastojaka. Zbog kompleksnosti ovog recepta, savjetujem da isto kao i ja koristite ručni mikser, a ne električni. Naime, ja ne mogu znati hoće li upravo taj detalj utjecati na broj redova. Možda će zbog korištenja električnog miksera žumanjci previše narasti i postati previše kremasti pa recept neće uspjeti. Pišem to jer bih želio da napravite sve kao ja i da uživate u ovom čarobnom kolaču. EDIT/NOVO/VAŽNO: Imam povratnu informaciju da treba ručno miksati, kao ja u videu jer inače neće slojevi biti raspoređeni kako očekujete
- U istu mješavinu, nakon nekoliko minuta miksanja i nakon što je smjesa postala prilično svijetla i kremasta, dodajte hladnu vodu istovremeno miješajući. Postepeno istresite otopljeni maslac sa bijelom čokoladom s početka recepta istovremeno snažno miksajući. VAŽNO: Mješavina maslaca i bijele čokolade ne smije biti vruća ali može biti mlaka
- Odmah u dobivenu mješavinu prosijati glatko brašno, malo soli pa naribajte koricu limuna koja će neutralizirati intenzivan okus jaja. Opet dobro promiješati da se svi sastojci sjedine
- U smjesu sada dodajte postepeno (na dva puta uz miješanje) plavi mljeveni mak. SAVJET: U trgovačkim centrima možete pronaći i plavi mljeveni mak sa šećerom, a taj nemojte koristiti. Bitno je da koristite čisti plavi mljeveni mak. Naime, u žurbi i zbog niže cijene bi mogli onako u brzini kupiti mješavinu sa šećerom, pa recept neće uspjeti
- Sada dodajte žlicu ruma i postepeno hladno mlijeko. Savjet: Ja ne mogu znati hoće li uspjeti recept ako izostavite rum, no pretpostavljam da hoće. Ipak, u pitanju je sofisticiran proces kod termičke obrade i sigurno rum nešto učini kako bi razdijelio neke sastojke da dobijete čarobni kolač u pet slojeva ili redova
Svijetla smjesa za čarobni kolač
- U bjelanjke dodajte sok limuna i sol pa miksati najvećom brzinom nekoliko minuta kako bi dobili čvrst snijeg
- Sada dodajte tamnu smjesu u svijetlu (snijeg od bjelanjaka) pa lagano promiješati prema detaljnoj uputi u video receptu. Znači, ne snažno i slobodno ostavite blage “grudice” tj. nakupine bjelanjaka na vrhu smjese
- Lim 30×20 cm premazati s maslacem i ne dodajite brašno, znači samo maslac. Savjet: Ako ćete koristiti veći ili manji lim, smjesa za čarobni kolač će se previše raširiti ili biti skupljena, pa se zbog toga držite dimenzija lima barem približno 30x20cm
- Čarobni kolač se peče sat vremena na 160ºC s uključenim gornjim i donjim grijačem, znači bez ventilatora na vrući zrak. Kolač se naravno stavlja u sredinu pećnice i u zagrijanu pećnicu. SAVJET: U mojim video receptima posebno naglasim kada ide u hladnu pećnicu. Ako ništa ne kažem, onda ide u zagrijanu
- Čarobni kolač od maka će se, nakon što je pečen, spustiti ali tako mora biti i neka vas to uopće ne brine. Ohladite ga isprva pola sata na sobnoj temperaturi, pa tek onda spremite u hladnjak i ohladite najmanje nekoliko sati da se ohladi u potpunosti. Ja sam ga držao preko noći u hladnjaku za svaki slučaj i da budem iskren, međutim vi ne morate toliko dugo
I čarobni kolač recept iz jedne smjese 5 slojeva ili pet redova od maka je gotov i spreman za posluživanje
Dobar tek!
Hladnjak vam je uvijek pun ostataka hrane koji završe u smeću? Iskoristite ih u kreativnim receptima
Suh je fali mozda slag