napravite sami, jednostavno je

Je li i vama ukusan? Donosimo recept za 'čarobni kolač od maka' koji je poharao društvene mreže

Foto: YouTube/sasinakuhinja
Je li i vama ukusan? Donosimo recept za 'čarobni kolač od maka' koji je poharao društvene mreže
17.10.2022.
u 15:30
Prije nego ga krenete raditi autor recepta savjetuje da detaljno pogledate njegov video, te savjetuje da ga podijelite sa svojim prijateljima i obitelji, 'kako biste im pružili zadovoljstvo koje je on imao dok ga je smišljao'...
Pogledaj originalni članak

Recept za čarobni kolač je prije par tjedana objavio autor gurmanskog bloga Sašina kuhinja, a njegov je naziv opravdao činjenicom da ćete iz samo jedne smjese, kad ju izlijete, dobiti kolač u čak pet slojeva. Sašin su recept do danas mnogi već i sami isprobali kod kuće i online podijelili svoje utiske pa se na svim društvenim platformama može pronaći barem nekoliko inačica...

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

Foto: Thinkstock
hrana
Foto: Thinkstock
Palačinke
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Palačinke
Foto: Thinkstock
Palačinke
Foto: Thinkstock
Palačinke

Prije nego ga krenete raditi autor recepta savjetuje da detaljno pogledate njegov YouTube video s uputama, te svima savjetuje da ga podijele s obitelji i prijateljima; 'kako bi im pružili zadovoljstvo koje je on imao dok ga je smišljao'...

"Može ga poslužiti i kao božićni ili blagdanski (Nova godina, Uskrs i slično) kolač, kao spas u zadnji čas", dodaje Saša.

Saša u receptu piše:

Tamna smjesa za čarobni kolač

  1. Maslac otopiti u lončiću pa maknuti s vatre. Odmah dodati bijelu čokoladu pa je otopiti te ostaviti da tako stoji do upotrebe. Ne treba se potpuno ohladiti, može biti mlako. Točne količine navedene su u video receptu i na vrhu stranice.
  2. Razdijeliti 5 jaja na žumanjke i bjelanjke i staviti ih u dvije posude naravno
  3. U žumanjke postepeno dodavati šećer sa vanilija šećerom (opcionalno ako ga imate pri ruci) istovremeno snažno miksajući- SAVJET: Detaljno je taj dio objašnjen i naravno prikazan u video receptu gore na vrhu stranice ispod popisa sastojaka. Zbog kompleksnosti ovog recepta, savjetujem da isto kao i ja koristite ručni mikser, a ne električni. Naime, ja ne mogu znati hoće li upravo taj detalj utjecati na broj redova. Možda će zbog korištenja električnog miksera žumanjci previše narasti i postati previše kremasti pa recept neće uspjeti. Pišem to jer bih želio da napravite sve kao ja i da uživate u ovom čarobnom kolaču. EDIT/NOVO/VAŽNO: Imam povratnu informaciju da treba ručno miksati, kao ja u videu jer inače neće slojevi biti raspoređeni kako očekujete
  4. U istu mješavinu, nakon nekoliko minuta miksanja i nakon što je smjesa postala prilično svijetla i kremasta, dodajte hladnu vodu istovremeno miješajući. Postepeno istresite otopljeni maslac sa bijelom čokoladom s početka recepta istovremeno snažno miksajući. VAŽNO: Mješavina maslaca i bijele čokolade ne smije biti vruća ali može biti mlaka
  5. Odmah u dobivenu mješavinu prosijati glatko brašno, malo soli pa naribajte koricu limuna koja će neutralizirati intenzivan okus jaja. Opet dobro promiješati da se svi sastojci sjedine
  6. U smjesu sada dodajte postepeno (na dva puta uz miješanje) plavi mljeveni mak. SAVJET: U trgovačkim centrima možete pronaći i plavi mljeveni mak sa šećerom, a taj nemojte koristiti. Bitno je da koristite čisti plavi mljeveni mak. Naime, u žurbi i zbog niže cijene bi mogli onako u brzini kupiti mješavinu sa šećerom, pa recept neće uspjeti
  7. Sada dodajte žlicu ruma i postepeno hladno mlijeko. Savjet: Ja ne mogu znati hoće li uspjeti recept ako izostavite rum, no pretpostavljam da hoće. Ipak, u pitanju je sofisticiran proces kod termičke obrade i sigurno rum nešto učini kako bi razdijelio neke sastojke da dobijete čarobni kolač u pet slojeva ili redova

 

Foto: YouTube/sasinakuhinja

Svijetla smjesa za čarobni kolač

  1. U bjelanjke dodajte sok limuna i sol pa miksati najvećom brzinom nekoliko minuta kako bi dobili čvrst snijeg
  2. Sada dodajte tamnu smjesu u svijetlu (snijeg od bjelanjaka) pa lagano promiješati prema detaljnoj uputi u video receptu. Znači, ne snažno i slobodno ostavite blage “grudice” tj. nakupine bjelanjaka na vrhu smjese
  3. Lim 30×20 cm premazati s maslacem i ne dodajite brašno, znači samo maslac. Savjet: Ako ćete koristiti veći ili manji lim, smjesa za čarobni kolač će se previše raširiti ili biti skupljena, pa se zbog toga držite dimenzija lima barem približno 30x20cm

Foto: YouTube/sasinakuhinja

  1. Čarobni kolač se peče sat vremena na 160ºC s uključenim gornjim i donjim grijačem, znači bez ventilatora na vrući zrak. Kolač se naravno stavlja u sredinu pećnice i u zagrijanu pećnicu. SAVJET: U mojim video receptima posebno naglasim kada ide u hladnu pećnicu. Ako ništa ne kažem, onda ide u zagrijanu
  2. Čarobni kolač od maka će se, nakon što je pečen, spustiti ali tako mora biti i neka vas to uopće ne brine. Ohladite ga isprva pola sata na sobnoj temperaturi, pa tek onda spremite u hladnjak i ohladite najmanje nekoliko sati da se ohladi u potpunosti. Ja sam ga držao preko noći u hladnjaku za svaki slučaj i da budem iskren, međutim vi ne morate toliko dugo

Foto: YouTube/sasinakuhinja

I čarobni kolač recept iz jedne smjese 5 slojeva ili pet redova od maka je gotov i spreman za posluživanje

Foto: YouTube/sasinakuhinja

Dobar tek!

Hladnjak vam je uvijek pun ostataka hrane koji završe u smeću? Iskoristite ih u kreativnim receptima

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
15:13 18.10.2022.

Suh je fali mozda slag