No neki od njih zahtijevaju sate i sate provedene u kuhinji, ali i napredne vještine izrade kolača. Ovih blagdana tradicionalni recepti dolaze u novom, modernom ruhu uz dobro poznati okus, ali mnogo jednostavniju pripremu.
Lažna mađarica
Ovaj je klasik mnogima neizostavni dio svih proslava i blagdana, a gotovo da nema osobe koja ne voli slasne slojeve čokoladne kreme između tankih, prhkih kora. Jedan je to od klasičnih okusa iz djetinjstva, recept koji se prenosi s generacije na generaciju, ali u današnjem užurbanom tempu ponekad je teško izdvojiti vrijeme za pripremu slojeva kora. No ako želite uživati u prepoznatljivom okusu u samo 20 minuta, onda je ovo pravi recept za vas.
Sastojci
- 4 vrećice Dolcela pudinga od čokolade
- 200 grama šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 1,2 litre mlijeka
- 500 grama petit keksa
- 250 grama margarina ili maslaca
Ganache
- 200 ml Dolcela šlaga 5+
- 200 g čokolade
Priprema
U posudu stavite 800 mililitara mlijeka, dodajte čokoladu i stavite kuhati uz povremeno miješanje. U drugoj posudi pomiješajte 400 mililitara mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer i puding od čokolade. Promiješajte da se sastojci sjedine. Kada se mlijeko zagrije dodajte mješavinu pudinga i šećera miješajući da se ne stvore grudice. Kada se krema zgusne maknite s vatre i ostavite da se ohladi pa potom dodajte 250 grama maslaca ili margarina sobne temperature i sjedinite. Kremu podijelite na tri djela pa u posudu slažete red petit keksa, red kreme tako da vam završni sloj budu keksi.
Pripremite ganache: u posudu ulijte šlag do vrenja pa prelijte preko istrgane čokolade i miješajte dok se ne otopi. Vrući ganache prelijte po kolaču i stavite da se ohladi preko noći.
Mak kocke
Uz šalicu mlijeka, kavu ili topli čaj, makovnjača je još jedan okus koji nas podsjeća na djetinjstvo. Tradicionalno, priprema se od dizanog tijesta, a ovisno o dodacima, svaka baka ima svoj recept za najbolju makovnjaču. No kada radimo kolače od dizanog tijesta, obično trebamo izdvojiti i do nekoliko sati za pripremu stoga klasični okus maka ove godine donosimo u nešto drukčijem kolaču. Za pripremu vam neće trebati ni vaga, već samo šalica ili čaša od 2 dcl.
Sastojci
- 3 jaja
- 2 dcl mlijeka
- 2 dcl ulja
- 2 dcl glatkog brašna
- 2 dcl mljevenog maka
- 1 vrećica Dolcela praška za pecivo
- 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
- 2 dcl šećera
Dodatno
- 2-3 žlice ruma
- 1 dcl mlijeka
Glazura
- džem od marelice
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca ili margarina
Priprema
Izmiksajte žumanjke i šećer te dodajte ostale sastojke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa dodajte u smjesu. Posudu za pečenje premažite s malo ulja pa dodajte smjesu i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Kada je kolač pečen, prelijte ga mlijekom u koje ste dodali rum i pustite da biskvit upije tekućinu, a potom premažite džemom od marelice. Na pari otopite čokoladu i malac. Prelijte po kolaču i stavite na hlađenje barem sat vremena prije posluživanja.
Kokos kuglice
Iako priprema čupavaca nije komplicirana, rezanje biskvita, umakanje svake pojedinačne kockice u čokoladu i kokos može biti zamoran, ali i neuredan posao. Kako biste to izbjegli, ove godine radimo jednostavne kuglice koje će obožavati svi ljubitelji kokosa.
Sastojci
- 2 Dolcela premium pudinga burbon vanilija
- 2 Dolcela vanilin šećera
- 1 litra mlijeka
- 8 žlica šećera
- 500 grama kokosovog brašna
- 200 grama čokolade za kuhanje
Priprema
Odvojite 100 mililitara mlijeka i pomiješajte prah s prahom za puding i šećerom. U posudi zagrijte preostalo mlijeko pa dodajte mješavinu za puding. Kada se zgusne dodajte 2 vanilin šećera i kokos. Ostavite da se ohladi kako biste mogli oblikovati kuglice rukama. Na pari otopite čokoladu pa svako oblikovanu kuglicu umočite u čokoladu i stavite na tanjur na koji ste stavili papir za pečenje. Po želji dodajte kokos ili bijelu čokoladu za dekoraciju.
Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Podravka.