Teško je izdvojiti ciljane navike i preventivne mjere koje su usmjerene isključivo na zdravlje srca, može se reći da se održavanje ukupnog zdravlja tijela i duha odražava i na zdravlje srca i krvnih žila.
Ipak, postoje neke specifične prehrambene i životne rutine koje mogu zaštititi od bolesti srca i krvnih žila koje preporuča nutriocionistica Darija Vranešič Bender.
Neke od preporuka su mediteranska prehrana, umjerena konzumacija alkohola, održavanje uravnotežene mikrobiote.
Mediteranska prehrana
Mediteranska kuhinja ima sve odrednice kojoj se pripisuju brojni znanstveni dokazi u smislu primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih bolesti. Obiluje cjelovitim žitaricama i svježim, sezonskim, lokalnim povrćem i voćem.
Konzumira se riba, nemasno meso, obrano mlijeko i mliječni proizvodi, a važan dio čine i orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke. Lokalno uzgojeno gorko povrće, mediteranski začini i samoniklo bilje bitan su organoleptički, ali i ljekovit dodatak koji obogaćuje mediteransku prehranu.
Ekstradjevičansko maslinovo ulje nezaobilazan je dio mediteranske prehrane, a preporučuje se i konzumacija vina ili piva u umjerenoj količini do 2-3 dl dnevno, s napomenom da se konzumira uz obrok.
Osim mediteranske prehrane nutricionistica savjetuje primjenu ciljanih dodataka prehrani, umjerenu konzumaciju alkohola, i dobro društvo!
Detaljnije pročitajte u Večernjakovom prilogu Zdravo srce, a čitajte kako i koliko trebate vježbati te kada je vrijeme za posjet kardiologu.
Prilog potražite u četvrtak 29. rujna na dar uz Večernjak.