Recepti sv. Hildegarde stari su 800 godina i današnja znanost potvrdila je njihovu učinkovitost. Sveta je Hildegarda u svojemu zdravstvenom programu spojila medicinu, teologiju i kozmologiju. Poznavala je temelje svemira i duhovne snage ozdravljenja koje pripomažu snažnu razvoju života.
Večernji list vam u srijedu 27.5. daruje posebnu “Kuharicu sv. Hildegarde – hranom do zdravlja” s najpoznatijim receptima, opisima ljekovitih začina te savjetima kako napraviti zdrava jela od pira.
Prehrana na bazi pira, voća i povrća
Sveta Hildegarda od Bingena, časna sestra iz Njemačke, početkom 12. stoljeća komunicirala je s papama, po njen su savjet dolazili državnici i vladari, a znanje o prirodi, namirnicama, ljekovitim pripravcima primila je u vizijama, koje je pratio glas koji joj je rekao da zapiše ono što vidi i čuje.
Razlog zbog kojeg se njezini zapisi i danas proučavaju je što je i u moderna vremena njeno znanje aktualno jednako kao i u srednjem vijeku. Najnovija istraživanja potvrđuju ono o čemu je Hildegarda pisala prije gotovo 850 godina: uravnoteženom prehranom na bazi pira, voća i povrća moguće je spriječiti pojavu karcinoma za 40–55 posto.
Kako pir utječe na alergiju, dijabetes, kolesterol i depresiju?
Pir kao namirnica posebno je obrađen u ovom prilogu, pa tako donosimo kako utječe na alergiju, dijabetes, kolesterol i depresiju, a tu je i posebni meni od pira, koji sadržava i habermus – pirovu kašu, a donosimo i niz recepata za razne vrste kruhova od pira i pirovog brašna.
Iznimno zdrava namirnica jer u sebi sadrži sve što nam treba za život, od proteina, ugljikohidrata, minerala i vitamina, ujedno je jedna je od najstarijih uzgojenih žitarica, a blizak je rođak popularnije pšenice. Potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5.000 godina prije Krista, a zbog svoje je ljekovitosti osvojio i srednjovjekovnu sveticu, kojoj su posvećene iduće strane.
Sadržaj:
- tko je sveta Hildegarda i kako započeti dan po njenom primjeru
- zašto je pir glavna namirnica koju zagovara i kako utječe na alergiju, dijabetes, kolesterol i depresiju
- recepti od pira:
pirova kaša (habermus), razni kruhovi od pira i pirovog brašna, keksi za energiju i jačanje živaca, brioši
- što Hildegarda preporuča za dobro raspoloženje
- 6 najvažnijih Hildegardinih začina i 6 zlatnih životnih pravila
Večernji list vam u srijedu 27.5. daruje posebnu “Kuharicu sv. Hildegarde – hranom do zdravlja” s najpoznatijim receptima, opisima ljekovitih začina te savjetima kako napraviti zdrava jela od pira.