Istražili smo

Evo koliko litara vode potrošite ako ne zatvarate slavinu tijekom nanošenja deterdženta na suđe: Glavni na meti je vaš novčanik

Foto: Shutterstock
pranje suđa
Foto: Ustupljena fotografija
Foto: Ustupljena fotografija
30.07.2024.
u 16:00
Iz 90 % zaliha podzemnih voda, kojima Hrvatska obiluje, dolazi voda koju svakodnevno koristimo u kućanstvu. No ovaj prirodni resurs traži našu brigu kako bi ostao čist i raspoloživ i budućim generacijama.
Pogledaj originalni članak

Voda je neprocjenjivo blago i resurs bez kojeg nema života na Zemlji. Iako smo uglavnom svjesni vrijednosti vode i njezine ljepote dok boravimo pokraj rijeka, jezera, potoka ili dok smo blizu mora, često zaboravljamo da postoje i vode koje cirkuliraju ispod Zemljine površine, a koje su jednako važne za održavanje života na našem planetu. Podzemne vode, to skriveno blago, vitalni su dio hidrološkog ciklusa i imaju izravan utjecaj na ekosustave, ljudsko zdravlje, poljoprivredu i industriju, ali i pomažu u održavanju razine vode u rijekama i jezerima. No, nažalost, ovaj prirodni resurs prebrzo se troši i jednako je izložen zagađenju kao i površinske vode, kojima se divimo, stoga je iznimno važno obratiti pozornost na njihovo postojanje i osvijestiti koliko je njihovo očuvanje ključno za budućnost našeg planeta i generacija koje dolaze.

Hrvatska obiluje obnovljivim zalihama podzemnih voda, a iz njihovih zaliha čak više od 90 % odlazi na ljudsku potrošnju. Za njihovo je očuvanje najviše odgovoran čovjek, koji bi, među ostalim, trebao odgovornije koristiti vodu i upravljati otpadom, upotrebljavati ekološki prihvatljive proizvode te brinuti o vodnim staništima.

Foto: Shutterstock

No, kao što se kaže, svaka pozitivna promjena kreće upravo od pojedinca pa tako i kad je očuvanje podzemnih voda u pitanju, svatko od nas može doprinijeti njihovoj čistoći i zdravlju te čuvati ovaj dragocjeni resurs uvodeći u svoju svakodnevnu rutinu neke održivije životne navike.   

Svaka pozitivna promjena kreće od pojedinca

Budući da upravo voda za ljudsku potrošnju dolazi iz 90 % zaliha podzemnih voda, na nama je odgovornost upravljanja ovim važnim resursom pa je važno štedljivo je koristiti, osvještavajući svaku uzaludno potrošenu kap vode. Kako bi se u kućanstvu odgovorno raspolagalo vodom, dobro je poznavati statistike i biti upućen u to koliko vode trošimo na higijenske potrebe, jer često zaboravimo kako voda iz naše slavine ima ograničenu količinu i da, kao i svi ostali prirodni resursi, jednoga se dana može potpuno potrošiti.

Na primjer, ako samo zatvorite slavinu tijekom nanošenja deterdženta na suđe, uštedjet ćete čak do 18 l vode po pranju. Ili, umjesto da lonce i tave čistite pod otvorenom slavinom, prvo ih namočite pa ćete za dvije minute čišćenja uštedjeti i do 25 l vode. Potom, kada je osobna higijena u pitanju, ako skratite tuširanje za dvije minute, uštedjet ćete do 30 l vode ili zatvorite li slavinu dok perete zube, uštedjet ćete do 15 l vode u minuti. Ruke, primjerice, peremo i do 20 puta dnevno, a ako za vrijeme sapunanja isključite vodu, možete uštedjeti i do 6 l po pranju. Također, manje vode možete potrošiti i kod obavljanja nužde jer kraćim pritiskom vodokotlića štedite i do 3 l vode po ispiranju. Imamo li na umu samo ove navedene brojke, očito je koliko se vode nepotrebno potroši na dnevnoj razini, a te su količine još daleko veće uzmemo li u obzir vremenske okvire od mjesec ili godinu dana.

Osim štedljivog i odgovornog raspolaganja vodom u kućanstvu, važno je i brinuti o okolišu, jer sva zagađenja prodirući kroz tlo dolaze do podzemnih voda i onečišćuju ih, a recikliranjem i pravilnim odlaganjem otpada sprječava se prodor štetnih kemikalija u korita podzemnih voda.

Foto: Ustupljena fotografija
Damir Basara, tajnik Udruge Osmica iz Karlovca koja se pridružila projektu Studenca „Podzemne vode, čuvari života“

Ipak, prvi korak je osvještavanje javnosti

No, kako bi se uopće došlo do pozitivnog djelovanja na okoliš i očuvanje podzemnih voda, važno je osvijestiti javnost o njihovoj važnosti, ali i o važnosti uvođenja održivih praksi. Na području Hrvatske postoje brojne udruge koje svojim projektima i programima djeluju u lokalnim zajednicama te u aktivnosti očuvanja okoliša uključuju djecu i mlade.

Jedna od takvih udruga je i Udruga Osmica iz Karlovca koja provodi cijeli niz istraživačkih projekata i aktivnosti usmjerenih na praćenje stanja u prirodi i okolišu, zaštite prirodnih staništa, očuvanja nadzemnih i podzemnih voda te sanaciju kroz čišćenje ilegalno odbačenog otpada u okoliš. Tajnik Udruge Damir Basara kaže kako su edukacija i uključivanje djece predškolske dobi te osnovnoškolaca u ekološke aktivnosti iznimno važne.

– Ako postoji volja i način, u svoje aktivnosti uključujemo učenike-volontere osnovnih škola s područja provedbe aktivnosti. Ovo se dugoročno pokazalo kao najbolji način lokalne zaštite prirode i okoliša te dobar primjer pravilne edukacije. Na jedan zabavan način stvaramo lokalne čuvare prirode. Osim volonterskih akcija provodimo i velik broj radionica za djecu predškolskog odgoja u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić iz Karlovca te poučnih radionica za najmlađe Karlovčane u suradnji s Aquatikom, slatkovodnim akvarijem u Karlovcu. Kao svjedoci burnih klimatskih promjena te sve češćih i dugotrajnijih sušnih razdoblja, gledamo promjene za koje, nažalost, ne postoje brza rješenja te će jedino sustavna edukacija i shvaćanje problema dovesti do postupnog smanjenja zagađenja i oporavka stanja u prirodi i okolišu – poručio je Basara.

Foto: Ustupljena fotografija
Od svake kupljene boce vode posebne serije Studenac će izdvojit 0,10 EUR za podršku radu ekoloških udruga

Studenac prepoznaje trud i rad ekoloških udruga

Važnu ulogu u zaštiti okoliša i podzemnih voda imaju i poslovne organizacije koje u svoje procese mogu implementirati održive prakse, ali i koje mogu iskoristiti svoje resurse kako bi dodatno upoznale javnost s važnošću očuvanja prirode. U skladu s time, trgovački lanac Studenac pokrenuo je projekt “Podzemne vode, čuvari  života” kojemu je cilj educiranje i podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja podzemnih voda koje su vitalni resurs čovjekova života i ekosustava. Kako bi dodatno osnažio poruku projekta, ali i novčano podržao rad ekoloških udruga koje sustavno brinu o čistoći podzemnih i pitkih voda, u suradnji s tvrtkom Radenska Adriatic, Studenac je pustio u distribuciju 120 000 boca nove serije vode Studena. Posebna serija boca vode izrađena je od 100 % recikliranih materijala, a na njenoj se etiketi nalazi crtež Sare Lazić, pobjednice internog likovnog natječaja djece zaposlenika Studenca.

– Nove bočice naše vode moguće je kupiti na policama trgovina Studenca diljem Hrvatske, a osim što će građane dodatno potaknuti na razmišljanje o važnosti zaštite podzemnih voda, od svake kupljene boce izdvojit ćemo 0,10 EUR kako bismo prikupljenim sredstvima podržali rad Društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti Osmica Karlovac i Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek koje kontinuirano brinu o očuvanju podzemnih i pitkih voda u Hrvatskoj – poručila je Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija u Studencu.

Osim financijske podrške ekološkim udrugama. U sklopu projekta “Podzemne vode, čuvari života” Studenac će kontinuirano provoditi različite edukativne aktivnosti i akcije čišćenja izvora pitke vode. Sve novosti o provedenim aktivnostima ovoga hvale vrijednog projekta, ali i savjete kako se učinkovitije brinuti o podzemnim vodama, možete pronaći na službenim stranicama “Podzemne vode, čuvari  života”.

Sadržaj nastao u suradnji sa Studencom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr