obratite pažnju!

Evo zašto se ne možete riješiti lošeg zadaha - čak ni nakon pranja zuba

Foto: shutterstock
Foto: Tyre Extinguishers
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
20.05.2024.
u 07:00
Loš zadah koji ne nestaje, nazvan kronična halitoza, mogao bi biti pokazatelj da se nešto događa s vašim zdravljem.
Pogledaj originalni članak

Halitoza, što je medicinski izraz za loš zadah, može imati različite uzroke, na primjer, zato što ste pojeli malo kruha s češnjakom. Međutim, loš zadah koji ne nestaje, nazvan kronična halitoza, mogao bi biti pokazatelj da se nešto drugo događa s vašim zdravljem, prema klinici Cleveland. Otorinolaringolog Jasonom Abramowitzom otkriva četiri stvari zbog kojih vam dah može zaudarati, piše New York Post.

Virus ili infekcija: Loš zadah može dolaziti iz vašeg grla, posebno ako ste bolesni. Ako imate prehladu ili neku drugu infekciju gornjih dišnih putova, povećanje sluzi, osmišljeno da pomogne vašem tijelu da izbaci viruse i bakterije, može učiniti vaš dah smrdljivim. ‘Ta je sluz obično pomiješana s nekim normalnim bakterijama u vašem grlu, što mu može dati loš miris’, rekao je dr. Abramowitz.

Suha usta također mogu pogoršati dah. ‘Kad smo začepljeni, nos nam ne vlaži zrak normalno. To isušuje slinu i sluz u nosu i grlu i može pridonijeti neugodnom mirisu’, dodao je. Bakterije u grlu, poput strep infekcije, također mogu vašem dahu dati snažan miris. Za liječenje halitoze uzrokovane virusom ili infekcijom, pijte puno vode i ispirite nosne prolaze kako biste se riješili začepljenja.

Alergije: Slično prehladama, alergije mogu uzrokovati začepljen nos i povećanje sluzi što pridonosi halitozi. Možete malo ublažiti začepljenost - i loš zadah - ispiranjem nosnih prolaza i pijenjem vode kao da imate virus.

Kamenac na krajnicima: Kamenac na krajnicima su kvržice koje se razvijaju na krajnicima zbog nakupljanja stvari kao što su ostaci hrane, mrtve stanice i bakterije. Krhotine se stvrdnu kada se oko njih nakupi kalcij i stvori kamenac na krajnicima koji onda uzrokuje loš zadah. ‘Suha stara hrana s bakterijama ima neugodan miris’, objasnio je dr. Abramowitz. Kako biste se riješili kamenaca, možete ispirati grlo slanom vodom ili upotrijebiti čistu vatu da ga uklonite.

GERB: Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), koja se obično naziva refluks kiseline, još je jedan krivac iza lošeg zadaha. Kada imate refluks kiseline, sadržaj vašeg želuca, poput neprobavljene hrane, povratne žuči i želučane kiseline teče u vaš jednjak. To može dovesti do halitoze s kiselim mirisom. Liječenje želučane kiseline antacidnim lijekovima ili uklanjanje pržene i začinjene hrane iz prehrane, kao i ne jedenje kasno navečer, može pomoći vašem refluksu i zadahu.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.