Da su vina i cigare sjajna kombinacija zna se, no da su nježna malvazija, istarske biske i kubanske cigare spoj koji jamči potpuno prepuštanje hedonizmu pokazat će na ovogodišnjoj Vinistri Alen Kosanović iz tvrtke Camelot, ekskluzivnog uvoznika kubanskih cigara za Hrvatsku i Sloveniju i pokretač doživljaja više - “Habanos Momentos”. Riječ je nekoliko događanja koja će se održati uz Vinistru, a namijenjena su hedonistima i uživateljima cigara. Uvertira počinje već u četvrtak u Rovinju, i to laganom plovidbom batanama - tradicionalnim drvenim barkama – oko grada i druženjem u “Spaciu” uz tradicionalnu večeru. U petak na “vrhu Istre”, u hotelu “Kempinski”, chef Serafin Koutni gala večeru obilježit će senzacionalnim izborom cigara i šetnjom gurmanskim zalogajima kroz regije od Engleske, preko Skandinavije, do Indije i Kine. Vina koja će pratiti delicije i cigare dolaze iz obližnjih istarskih vinarija u okolici Savudrije, Degrassi, Kozlović, Coronica ...
Vila Polesini mjesto je na kojem se za vedrih dana iz Poreča vide svjetla Venecije, a upravo će se ondje okupiti “habanerosi” na doručku od domaćih namirnica – šparuga, špaleta, kobasica, skute, salama od boškarina… - i cigara. Sjajna je to uvertira za obilazak štandova na Vinistri i večeru u hotelu “Monte Mullini” kod chefa Gretića uz meni od formata i velike boce vinara na temu “Size Does Matters”. “Habanos Momentos” završava sljubljivanjem s biskama Demian, Rossi i Visintin te kavom Illy.