tradicionalno okupljanje

Forum zagrebačkih ugostitelja i Festival šampanjca

Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: PR FOTO
Forum zagrebačkih ugostitelja
05.11.2014.
u 16:22
Petak, 21.11.2014. Hotel Esplanade Zagreb
Pogledaj originalni članak

Ovogodišnje tradicionalno okupljanje zgrebačkih ugostitelja (vlasnika klubova, restorana, slastičarnica, wine barova, street food restorana, kafića - 4.500 aktivnih ugostitelja u Zagrebu) bit će na Forumu zagrebačkih ugostitelja 2014. i Festivalu prvog hrvatskog šampanjca u Hotelu Esplanade Zagreb u petak, 21.11.2014. od 10-15h.

Forum se sastoji od radnog dijela, konferencije za medije i Gastro prezentacije/partyja gdje zagrebački ugostitelji promoviraju jela, slastice, pića i gastro ponudu Zagreba uz glazbeni program o kojemu se brine popularni hrvatski producent David Vurdelja aka Baby Dooks uz poznata lica Anica Kovač, Mario Petreković etc. koji će svojom prisutnošću skrenuti pozornost na tekuću problematiku ugostitelja s obzirom da su i sami ugostitelji.

Također, ovogodišnji Forum uvod je u obilježavanje proslave 150 godina od izlaganja prvog šampanjca od hrvatskog vina (Franjo Pokorny 1864. godine izlagao hrvatski šampanjac na Prvoj Dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj izložbi na lokaciji današnjeg HNK i Pravnog fakulteta pri čemu je bilo 3866 izlagača, raznih djelatnosti (716 vinara). Zahvaljujući primjeni u to doba najsuvremenijih postupaka osvaja najveća odličja. Slične uspjehe postiže i na izložbama u Beču, Parizu, Londonu, Philadelphiji, Sidneyu. U Zagrebu se šampanjac proizvodi i konzumira preko 150 godina, što je pokazatelj visoke kulturne škole. U to vrijeme naziv šampanjac je korišten u cijelom svijetu, Francuska ga je prvi put zaštitila 1891.g. , drugi put 1919.g.*

Središnja tema ovogodišnjeg velikog okupljanja ugostitelja pod pokroviteljstvom Grada Zagreba je VRAĆANJE REPREZENTACIJE.

Nakon konferencije za medije, svi su pozvani na bogatu Gastro prezentaciju zagrebačke i hrvatske kuhinje od 13-15 sati u dvorani Istanbul Hotela Esplanade Zagreb uz glazbeni program u produkciji poznatog hrvatskog producenta/skladatelja Davida Vurdelje Baby Dooksa.

Radni dio Foruma je okupljanje ugostitelja, predstavnika Udruženja ugostitelja Zagreba i predstavnika nadležnih državnih i lokalnih intitucija (ministri, Grad Zagreb,

Porezna uprava, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba ) koji odgovaraju na goruća pitanja i problematiku s kojoj se susreću ugostitelji na terenu i stvaraju zajedno platformu za promjenu trenutne zakonske regulative koja ne odgovara stanju na terenu. Na Forumu se analiziraju realizirani zahtjevi u odnosu na svaku prošlu godinu i postavljaju se novi zahtjevi pred tijela državne i lokalne uprave čiju realizaciju očekujemo do idućeg Foruma.

Udruženje ugostitelja Zagreba godinama uspješno djeluje na području mijenjanja legislative po pitanjima važnima za ugostitelje ne samo Zagreba već i cijele Hrvatske i Zaključci ovih godišnjih sastanaka imaju efekt na stanje u ugostiteljstvu čitave Hrvatske. Tako su dosad uspješno pokrenuli promjene najvažnijih zakona koji se tiču ugostitelja:

  • Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda
  • Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
  • PDV 10 %
  • Gradskog Pravilnika o terasama
  • Gradske Odluke o radnom vremenu ugost. objekata

Na press konferenciji će predstavnici Udruženja ugostitelja Zagreb zajedno sa svojim gostima (ministrima, predstavnicima lokalne vlasti, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Grada Zagreba, Porezne uprave i dr.) predstaviti široj javnosti NOVE zahtjeve ugostitelja prema zakonodavcima. Prošle godine, zbog iznimno teškog stanja na terenu, zbog KRIMINALIZACIJE UGOSTITELJSKE STRUKE od strane Ministarstva financija i Porezne uprave, smjer u kojemu su pokrenuli djelovanje u cilju poboljšanja uvjeta rada svih hrvatskih ugostitelja je RAD POREZNIH INSPEKTORA NA TERENU. Porezni inspektori postupali su selektivno u kažnjavanju ugostitelja i pečatili lokale na osnovu mišljenja a ne zakona. Ne postoji jasan način postupanja koji funkcionira u praksi. Nakon Foruma ugostitelja 2013. ova praksa je zaustavljena i prestalo je selektivno pečaćenje i postupanje Porezne uprave.

Gastro forum je uvod u Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji će se održati 23. do 25. studenoga 2014. u Opatiji. Atmosfera s prošlogodišnjeg Foruma.

*Pokorny, Franjo (1826.-1893.) iz rodne Petrinje, s tri razreda osnovne škole odlazi na zanat u Karlovac, a zatim na rad u Sisak, da bi u Zagrebu, radeći kao poslovođa u tvornici likera Mihić-Sabljić (što je utemeljena 1862.), nakon svladavanja potrebnih znanja iz tehnologije destiliranja i dr., otplaćivanjem postao njen vlasnik. Primjenjuje nove tehnologije u proizvodnji voćnih destilata. Proširuje djelatnost i na proizvodnju i doradu vina, pa, zahvaljujući primjeni u to doba najsuvremenijih postupaka već na Prvoj dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj izložbi (Zagreb, 1864.) osvaja najveća odličja. Slične uspjehe postiže i na izložbama u Beču, Parizu, Londonu, Philadelphiji, Sidneyu itd. U želji da pomogne poukom svima koji bi željeli u tom poslu napredovati “na temelju crpljene pouke iz svog pohoda” (po Francuskoj itd.) “sastavio je knjigu o vinarstvu, koja će”, (kako se tvrdi u Gospodarskom listu iz 1868.) “i manje vješta vinara u tom poslu valjano poučiti”. 

Pogledajte na vecernji.hr