GASTROKNJIŽARA

Fritula, mjesto na kojem se o hrani filozofira

Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
Fritula, mjesto na kojem se o hrani filozofira
24.07.2013.
u 16:52
Većinu smo stvari sami uredili, pomogli su roditelji i prijatelji koji su darovali starog namještaja,raritetne komade sa tavana...Prve smo knjige nabavljali po sajmovima, preko eBaya, Njuškala...
Pogledaj originalni članak

Fritula, slastica koja u najviše dva zalogaja miluje nepca, nije samo poslastica pred kojom posustaju i oni na najrigoroznijim dijetama. Naime, prošle je gdoine, skromno, baš kakvi su i vlasnici, u Rovinju otvorena prva specijalizrana knjižara u kojoj se prodaju isključivo kuharice, a nosi ime - Fritula.Od Banje Luke i Sarajeva, preko riječkog  Sveučilišta do romantične rovinjske kale Montalbano vodi put dvoje mladih, Dijane Volkmer i Maka Krajine, vlasnika Fritule. Jedino je to mjesto u ovom dijelu svijeta - prodavaonica, izložbeni prostor, mjesto susreta i razgovora pa i 'guštaonica' u kojoj se okupljaju svi koji privlače neistraženi svjetovi okusa, mirisa i aroma, oni spremni eksperimentirati u kuhinji, ali i oni manje spretni koji će uživati čitajući o hrani, njenoj pripremi, sljubljivanju, ali i povijesti, dolasku namirnica u naše krajeve te trgovini.

– Većinu smo stvari sami uredili, pomogli su nam roditelji, prijatelji i znanci koji su darovali nešto starog namještaja, polica pa i raritetne komade koji su zaboravljeni stajali na tavanima. Tako su stigle i prve knjige, a većinu smo nabavljali po sajmovima, preko eBaya, Njuškala... Danas nam se sve više javljaju izdavači koji nam žele slati naslove gastronomske tematike koje također imamo i u ponudi – kaže nam Mak objašnjavajući kako se u knjižari mogu pronaći rabljene knjige, ali i posve novi naslovi. Nemaju puno knjiga, neke naslove samo po jedan primjerak, jer tek su otvorili, a opremanje knjižare zahtijeva ulaganje koje im još nedostižno. No, vesele dr jer barem, slikovito opisuju, 'nulu vide odozdo'.

Mak je racionalnija polovica para, smije se, jer razmišlja kao trgovac i prodao bi sve što se u Fritulici može pronaći. Dijana je, dodaje, emotivac i teško se odvaja od svakog naslova kojeg imaju po jedan primjerak, čak i od časopisa poput ''Zaposlene žene'' iz šezdesetih godina s prvim fotoreceptima.

– Nekako mi je teško rastati se od knjiga koje smo toliko dugo čuvali, a opet znam da je to sve posao – kaže Dijana prelazeći pogledom preko 500-tinjak naslova, koliko se u Fritulici ugnijezdilo na policama i košarama skriveno u hladu čekajući kupce. Rado će, dodaje, otkupiti dobru i očuvanu kuharicu ili sličnu knjigu. – Dolazi nam dosta stranaca koji vole kupiti knjigu na dar. Zbog toga nam najbolje idu istarske kuharice s receptima za autohtona jela prevedene na engleski. Draži im je takav suvenir doli magnetić i neka kineska plastična figurica. Oboje volimo i kuhati i jesti, a ni izdavaštvo nam nije strano –- poručuju mladi vlasnici knjižare koju svakako vajda posjetiti. Progoda za to pruža se već ovaj vikend. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.