izvan hladnjaka

Gdje odlažete krumpir? Maknite ga što dalje od luka!

Foto: GettyImages
Gdje odlažete krumpir? Maknite ga što dalje od luka!
08.01.2020.
u 11:04
Zaustavit ćete tako truljenje krumpira i propadanje hrane
Pogledaj originalni članak

Krumpir je namirnica koja se može jesti svaki dan u različitim oblicima, a dobar je za zdravu prehranu. Ali kako pravilno spremiti krumpir da se ne bi pokvario nakon dva tjedna?

Trebali biste krumpire spremati u hladan i mračan prostor jer zbog svjetla i vrućine postat će zelen i gorak. Najbolja mjesta za spremanje su smočnica, ormar, podrum ili garaža.

Iako krumpir treba malo hladniju temperaturu, nemojte ga spremati u hladnjak. Hladnoća će dovesti do mijenjanja krumpirove škrobi u šećer te će se promijeniti okus i boja.

Krumpir držite suhim i što dalje od luka! Voda i vlaga potiču klijanje pa se krumpir brže kvari i trune. Plinovi iz luka također prouzročuju brže truljenje, propadanje i klijanje. 

Nemojte micati klice iz krumpira sve do pripreme za kuhanje da biste zaustavili ranije propadanje i održali krumpir tvrdim i zrelim.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TU
turbolet
16:41 08.01.2020.

Hvala, nisam ni ja znao, uvijek sam se pitao zašto mi relativno brzo krumpir pognjili a to je zbog luka koji je uvijek bio uz njega

NE
nešperlin
11:06 09.01.2020.

Klice treba redovno potrgati,krumpir postaje zbog njih mekan i loš za kuhanje i pečenje,

KA
kajinx
13:43 08.01.2020.

To nisam znao! Držao sam krumpir i luk skupa.