Prije nekog vremena putem Brze distribucije, vodećeg domaćeg distributera kvalitetnih pića, i Hrvatska je postala jedna od destinacija u kojoj se može popiti Sir Edmond, gin kojem je dodana bourbon vanilija s egzotičnog karipskog otoka Reunion. Burbon vanilija je Vanilla Planifolia, jedna od vrsta vanilije, a koja se najčešće koristi za dobivanje njezina ekstrakta. I kod ovog gina ta je biljka obilato korištena kako bi se u njemu dobila jasna nota ovog poznatog začina. A ta je aroma i okus takva da doista opravdava epitet koji vanilija nosi, a to je kraljica začina. Ona ovdje praktično mijenja karakter gina preusmjeravajući ga s uobičajenih snažnih aroma borovice prema vaniliji. Iako to ne znači kako je jedino što je primjetno u ovom piću bourbon vanilija. Na popisu se nalaze, dakako, borovica koja, zanimljivo, dolazi iz Makedonije koju proizvođać hvali kao najvećeg svjetskog proizvođača. Zatim je tu korijen anđelike za koji se navodi kako je od biljke koja raste na Grenlandu, pa onda kardamom koji smo, recimo, u nas upoznali u nekim pivima, a navodi se kako je riječ o prilično skupom začinu od kojega je skuplji samo šafran te, dakako, vanilija. Navedeno je kako dolazi iz Guatemale koja je i najveći svjetski proizvođač. Zatim su tu đumbir iz Nigerije te cimet iz Kine. Sam gin nosi ime prema Edmondu Albiusu, čovjeku koji je veći dio svog života proveo kao rob radeći na plantažama vanilije upravo na Reunionu. Ondje je, stoji u enciklopedijskim zapisima, već s 12 godina shvatio kako se na najjednostavniji način vanilija može oprašivati čime je donio revoluciju u uzgoj biljke od koje dolazi znameniti začin kod kojega je tim pronalaskom ostvarena mogućnost da se vanilija uzgaja i drugdje osim u Meksiku. Ta zasluga, međutim, nije spriječila da Edmond umre u siromaštvu iako je s 51 godinom postao slobodnim čovjekom. No, dobio je adekvatnu posvetu u ovom ginu koji ne predstavlja vaniliju na uobičajeno otvoren način gdje se ona naglašava poneki puta do pretjerivanja već je ona ovdje prisutna u aromi što se prenosi u okuse da bi ovdje stalo, odnosno u aromi prepustilo mjesto borovici a u okusu neobićnom miksu ostalih začina koji skrivaju standardnih 40 posto alkohola. Tako i Sir Edmond ulazi u onu grupu ginova koje treba poštedjeti miksologije već ga konzumirati prije svega samog u kombinaciji s nekim manje kaloričnim i slađim jelom koje će ga tek dopunjavati. Tek kada to usvojite treba prijeći na kombiniranje u koktelima ili s tonicima. Igra će potrajati dok ne pronađete onu pravu kombinaciju kod koje osnovne odlike Sir Edmonda neće negdje pobjeći nego će u dobiti neke nove dimenzije.
Gin Sir Edmond intrigantno je piće kojom slobodno započnite novu godinu
Srpska pjevačica za dlaku izbjegla tragediju u Novom Sadu: 'Ne mogu objasniti zašto sam se vratila'
Jutros sam ustala s mišljenjem da ne mogu preživjeti još jednu gužvu petkom u autu u Beogradu i krenula sam prema istoj željezničkoj stanici na kojoj se dogodila ova tragedija, baš u vrijeme kad se sve odigralo. Ne mogu vam reći zašto sam odustala i ipak krenula autom. Danas je ovo mogao biti bilo tko od nas. Velika tuga, napisala je.
Inženjer građevine objasnio kako je došlo do tragedije u Novom Sadu: 'Zbog ovog se diže panika'
Kako smo ranije pisali, željeznički kolodvor u Novom Sadu izgrađen je 1964. godine, a rekonstrukcija je počela u listopadu 2021. godine, da bi zgrada bila svečano otvorena u jeku predizborne kampanje u ožujku 2022. i potom ponovno zatvorena zbog nastavka radova
Boris Rogoznica otkrio koja mu je najveća greška u braku s Doris Pinčić: 'To smo dogovorno radili'
Znači, mi smo svoju vlastitu djecu stavljali na pladanj, na prvi plan, radi nekog našeg interesa. Ne njihova! To jako puno ljudi danas radi. Znači, ti objavi tri slike na Instagramu, najviše će ti lajkova imati ona na kojoj je dijete, sto posto. kazao je Boris
Stižu hladniji dani, a mi imamo super prijedlog gableca koji će vas okrijepiti za čas
Povećava se broj kibernetičkih prijetnji, a najranjiviji je zdravstveni sektor