OGROMNA PROMJENA

Godinama je šmrkala kokain, a tijekom izlaska pila 30 boca alkohola. A onda je odlučila promijeniti život…

Foto: Facebook screenshot
Godinama je šmrkala kokain, a tijekom izlaska pila 30 boca alkohola. A onda je odlučila promijeniti život…
29.09.2024.
u 14:30
Charlene kaže kako želi osnažiti druge žene i pomoći im da shvate kako njihova prošlost ne definira ono što zaista jesu
Pogledaj originalni članak

Žena koja je nekoć bila ovisna o kokainu i znala popiti 30 boca alkohola tijekom izlaska, transformirala je svoj život, izjavivši kako je ona živi dokaz da svatko može postati trijezan. Charlene Chandler iz Portsmoutha (35), svakodnevno je tijekom 22 godine koristila tri i pol grama prvoklasne droge, uz to je pušila kanabis i pila alkohol. Odrasla u udomiteljskoj obitelji, ova majka četvero djece, priznaje da su joj različite supstance služile kao način za suočavanje s problemima, a njezina se tolerancija prema drogama s vremenom povećavala. Na zabavama je znala popiti do 30 malih boca votke, piše DailyStar.

Međutim, nakon što je upoznala svog 31-godišnjeg zaručnika, odlučila je prestati s drogama i potražila pomoć u grupi podrške u svojoj crkvi. Sada je na pragu pokretanja vlastitog posla, školuje se, a 23. prosinca planira se udati za svog zaručnika. Cilj joj je, kaže, osnažiti druge žene i pomoći im da shvate kako njihova prošlost ne definira ono što zaista jesu.

'Dok sam bila u sustavu skrbi, okrenula sam se drogama jer nisam imala pristup uslugama mentalnog zdravlja. Zabave su isprva bile samo zabave, nisam se drogirala redovito. Ali, ubrzo sam počela pretjerivati. To je preraslo u potpunu zlouporabu alkohola i droga - mogla sam popiti 30 boca alkohola u jednoj noći. Očistiti se od svega toga bilo je jedno od najtežih iskustava kroz koja sam morala proći. Ali, život je sada jednostavno bolji - uzbuđena sam zbog svega što dolazi', otkrila je Charlene.

GALERIJA Mislite na zdravlje, ali i novčanik: Ovih 10 hranjivih vrsta voća i povrća možete kupiti za 'siću'

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njezin je život počeo vrlo izazovno jer je nakon rođenja smještena u inkubator te joj je dijagnosticiran neonatalni apstinencijski sindrom. Već s dvije godine smještena je u udomiteljsku obitelj. S bakom i djedom je živjela od pete do trinaeste godine, ali zbog sve 'nepredvidivijeg' ponašanja, ponovno je vraćena u sustav skrbi.

Charlene danas otvoreno govori o svojoj prošlosti. 'Baki i djedu je dodijeljeno skrbništvo nada mnom, ali bila sam vrlo buntovna dok sam odrastala. Odlazila bih na zabave s starijim muškarcima, ostajala bih vani cijelu noć, a s vremenom sam počela uzimati droge', priznala je.

VEZANI ČLANCI:

Na kraju djed i baka više nisu mogli kontrolirati njezino ponašanje, zbog čega je sa 13 godina vraćena u sustav skrbi. Charlene vjeruje da je bolest pridonijela njezinoj ovisnosti. U početku je njezino uzimanje droga bilo rekreativno na zabavama, ali sa 16 godina eskaliralo je u pravu ovisnost. 'Razina moje tolerancije na droge je rasla. Što bih više uzimala, više bih trebala', pojasnila je Charlene.

Da stvar bude gora, s 13 godina dijagnosticirani su joj kompleksni posttraumatski stresni poremećaj, depresija, anksioznost i emocionalno nestabilni poremećaj osobnosti. Sa 16 godina, nakon što je izbačena iz sustava socijalne skrbi, dobila je gradski stan u Londonu gdje je živjela sama. Sljedećih 20 godina neprestano je partijala, zbog čega nije uspijevala zadržati posao, a djeca su joj smještena na skrb. 'Nisam bila spremna biti mama', rekla je. 'Psihički sam bila jako loše, stalno sam bila vani.'

Njezina je ovisnost postala toliko ozbiljna da je Charlene uzimala 3,5 grama kokaina svaki dan, pušila kanabis više puta dnevno i pila 30 boca alkohola svake večeri. A onda je 2018. godine upoznala svog partnera, 31-godišnjeg vrtlara koji ju je počeo poticati da prestane s ovisnostima. Međutim, tek u kolovozu 2023. godine Charlene je uspjela odbaciti droge i alkohol.

'Godine 2023. prestala sam pušiti kanabis i piti alkohol, dok sam kokain prestala uzimati još 2021. Znala sam da se želim maknuti od droga jer sam pokušavala započeti novi život. Čak sam se pridružila novoj crkvi i krstila. Moja crkvena grupa bila je moje rame za plakanje, kao i moj partner. Kad god sam ih trebala, bili bi tu. Imala sam osjećaj da se nikad neću moći riješiti ovisnosti, ali oni su mi pomogli, kao i moja duhovnost', kazala je Charlene.

Ona i njezin partner planiraju malo crkveno vjenčanje 23. prosinca ove godine, a dvoje njezine djece ponovno živi s njom. Uskoro planira otvoriti svoj mali posao za prodaju svijeća i kozmetike. 'Sada živim bolji život. Shvaćam gdje je sve krenulo po zlu. Znala sam da moram postati bolja majka svojoj djeci. Želim pomoći i osnažiti žene, poručiti im da njihova prošlost ne definira tko su, bez obzira na to kroz što su prošle u životu', zaključila je Charlene.

Superbaka (71) provodi 20 sati tjedno u teretani i diže 115 kilograma!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.