DIONICE

Gubitašica je i britanska kraljica

07.08.2002.
u 00:00
Sir Paul McCartney izgubio je vrtoglavih 54 milijuna funti - 49 više nego Madonna
Pogledaj originalni članak

Najugledniji Britanci zbog naglog su pada vrijednosti dionica na burzi izgubili čak 270 milijuna funti!

Najveći gubitnik u svijetu šoubiznisa je sir Paul McCartney, kojega je, kako pišu britanski mediji, pad dionica oštetio za vrtoglavih 54 milijuna funti. Premda se njegovo bogatstvo procjenjuje na približno 713 milijuna funti, McCartney će morati dobro razmisliti o svojim budućim burzovnim ulaganjima.

Među ostalim gubitašima spominje se Sting, koji je izgubio 9,3 milijuna funti, kao i Phil Collins, Tom Jones, David Bowie i Ringo Starr.

Na gubitaškoj top 10 ljestvici našao se i sir Elton John, koji i nije toliko prisutan na burzi, a najviše novca troši na svoj životni stil. Slično je i s Madonnom, koja je izgubila 5 milijuna funti. Doduše, ona se nikad i nije pretjerano isticala tržišnim ulaganjem. Ta pjevačka zvijezda na papiru je "teška" 200 milijuna funti, a mjesečno joj se za životne troškove "istopi" i do 350.000 funti.

Padom dionica nije pošteđena ni britanska kraljica, koja se također našla među pogođenima, izgubivši pritom 10 milijuna funti. No, lukavi Mick Jagger izgubio je samo 1,9 milijuna funti, što će lako nadoknaditi pronicavim ulaganjem u nekretnine, poput uspješne tvrtke u koju je investirao zajedno s članovima grupe U2.

- Strategija ulaganja slavnih imena najčešće je strahovito dosadna, za razliku od njihova uzbudljivog rockerskog života. Poput kraljice, oni se odlučuju za pouzdane tvrtke. Međutim, na njihovu nesreću, svi su na burzi pogođeni padom dionica - rekao je dr. Philip Beresford, autor ljestvice bogatih u Sunday Timesu. (Ž. Vu.)

Pogledajte na vecernji.hr