PROMO

Hipnotička zavodljivost Gorskog kotara za potpuni tjelesni reset

Foto: Promo
Gorski kotar
Lungić od vepra sa šljivama
Foto: Promo
Gorski kotar
Foto: Promo
Gorski kotar
Foto: Promo
Gorski kotar
Gorski kotar
Gorski kotar
18.10.2021.
u 10:03
Prohladne jesenje dane i užurbanu svakodnevicu zamijenite s pravom pustolovnom Gastroventure à la Gorski kotar jer vas očekuje zavodljiva snaga čiste netaknute prirode i njezini najslasniji plodovi koje pripremaju vješti goranski ugostitelji.
Pogledaj originalni članak

Začinite svoju goransku avanturu i uživanjem u pucketanju vatre i mirisima iz kamina koji će vas u potpunosti hipnotizirati i opustiti. Usprkos svim čarima i prednostima digitalnog, modernog doba apsolutno ništa ne može zamijeniti osjećaj nakon šetnje stasitim šumama Gorskog kotara, čisti planinski zrak, očaravajući miris svježe cijepanih drva i doživljaj kada sami ubacite cjepanicu-dvije u kamin u jednoj od magičnih goranskih kuća za odmor. Uživanje u hipnotičkoj igri vatrenih plamenova zagrije i one najzimogroznije, a toplo kuhano vino uz klinčić-dva i malo cimeta u potpunosti će zaokružiti doživljaj u kojem su hedonistički uživali i stari Grci i Rimljani.

Neodoljiv Gorski kotar je jednostavno oaza mira u kojoj se možete u potpunosti isključiti od ostatka svijeta i uključiti kada vama odgovara. Ljudsko tijelo nasušno treba taj prirodni „reset“ kako bi se regeneriralo, uz prehranu nutritivno potentnim namirnicama.

Goranski ugostitelji i u listopadu su pripremili jela s naglaskom na sezonske namirnice i plodove gorja kako bi vam pružili vrhunsku gurmansku avanturu Gastroventure à la Gorski kotar. Dominantne ovomjesečne namirnice su šljive, meso vepra i kraljica jeseni bundeva. Ta divna jesenja povrtnica brašnastog mesa žute boje osnažuje imunitet, održava težinu, snižava loš kolesterol, potiče probavu, bogat je izvor proteina, a ulje iz sjemenki bundeva čuvar je prostate jer ublažava upalne procese. Sočne šljive čuvaju srce i koštanu masu, pomažu u apsorpciji željeza, poboljšavaju probavu, reguliraju razinu šećera, potiču elastičnost kože…uglavnom, bez šljive ne možemo zamisliti jesen. Meso vepra prava je delikatesa, a blagonaklono djeluje i na ljudski organizam. Manje je kalorijske vrijednosti i ne sadrži  antibiotike za razliku od običnog svinjskog mesa, visoke je probavljivosti, sadrži esencijalne aminokiseline, bogato je željezom, vitaminima B skupine i mineralima. Donosimo vam i jedan „uber“  slasan recept lungića od vepra sa šljivama u umaku od vrganja s kremom od bundeve i krumpira, a upoznajte se i s vrijednostima goranskog šumskog meduna koji jača otpornost imunološkog sustava.

Uz  uživanje u bogatoj gastronomiji i fascinantnim krajolicima Gorskog kotara tijekom prohladnih dana možete se odvažiti na posjet i dvorcima, kao što je dvorac Zrinsko-Frankopanski u Severinu na Kupi, kaštel Petra Zrinskog u Čabru te kaštel Zrinski u Brodu na Kupi. Svi ljubitelji filmova o Harryu Potteru ne propuštaju dvorac Stara Sušica, hrvatski „Hogwarts“ nadomak kojeg se nalazi i multimedijalni Centar Velike zvijeri gdje ćete saznati sve o tajanstvenom životu zaštićenih životinjskih vrsta. Ili posjetite jedan od interpretacijskih centara Gorskog kotara. Primjerice, interpretacijski centar u Crnom lugu gdje ćete uživati u prirodnim i tradicijskim vrijednostima Gorskog kotara. Dakako, i brojni sakralni objekti koji premrežavaju Gorski kotar česta su destinacija posjetitelja. Božanstven nadzemni svijet možete zamijeniti i tajanstvenim podzemljem. U špilji Vrelo uz jedinstvenu podzemnu arhitekturu uživat ćete i u gorskom izboru, jezeru te ponoru, a u špilji Lokvarki u spustu do 70 metara dubine zemlje kroz čarobne podzemne galerije. Više informacija potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Lungić od vepra sa šljivama

Lungić od vepra sa šljivama u umaku od vrganja s pjenicom od bundeve i krumpira
Recept potpisuje: bistro Lučice, Delnice

Sastojci za 4 osobe:
2 lungića od vepra po 400g (800g)
100 g suhih goranskih šljiva
200 g svježih vrganja (suhi vrganji 0,005g)
1 žlica senfa (50g )
2 dcl temeljca od divljači (može i povrtni temeljac)
1 žlica svinjske domaće masti
60g maslaca
sol, zeleni papar u salamuri, 4-5 zrnaca
1 režanj češnjaka, 1 lovorov list
0,05 l crnog vina
1 žlica jestivog škroba

Pjenica od bundeve
400g bundeve
sol, papar, maslac 0,5 dkg, maslinovo ulje, krumpir 15 dkg, muškatni oraščić

Priprema:
Lungić očistiti od svih žilica, utisnuti u sredinu suhe šljive, posoliti, popapriti te premazati lagano sa senfom. Ugrijati svinjsku mast i peći lungić sa svih strana oko 5 minuta. Izvaditi ga i staviti pod foliju da odmori. U tavici prodinstati sitno rezane vrganje, podliti temeljcem i dodati žlicu senfa, crno vino, sol, papar, maslac. Vratiti lungić u umak, dodati zeleni papar i kuhati još 4-5 minuta. Serviramo uz pire ili pjenicu od bundeve.

Pjenica od bundeve
Bundevu očistiti od koštica i kore te narezati na kocke srednje veličine. Možete je kuhati, a možete je i peći u pećnici da ostanu sva svojstva i okusi. Ako je pečete, premazati je maslinovim uljem i peći 20-ak minuta. Krumpir skuhati u slanoj vodi, ocijediti i dodati bundevu. Sve staviti u blender i zblendati, uz dodatak maslaca, papra i muškatnog oraščića. Uslast!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr