Njami

Hit recept za sladoled Gordona Ramsayja raspametio je internet, a tako ga je lako napraviti kod kuće!

Foto: Shutterstock
Pipi
Foto: Shutterstock
Pipi
Foto: Shutterstock
Pipi
Foto: Shutterstock
Pipi
19.07.2024.
u 14:18
Imamo super ideju kako da se zasladite i ohladite ovoga vikenda.
Pogledaj originalni članak

Ljeto bez sladoleda je kao zima bez toplog čaja – jednostavno nezamisliv scenarij! Ma nema veće miline nego kad živa premaši 30 stupnjeva Celzijevih, znoj se cijedi niz tijelo od same ideje na izlazak na zrak, jer vani „gori zemlja“, a u hladnjaku odmara kutija sladoleda koja jedva čeka ugledati svjetlo dana.

Još je slađe kad ledenu okrjepu sami napravite po vlastitoj recepturi jer vas #bolipipi i po žegi ne izlazite iz kuće čak ni po sladoled. Olimpijskog duha i u dalmatinskom điru, mahom još uvijek pretvrde kuglice slažete u zdjelice jer se držite one poznate „Prije će se plamen ugasiti nego ča će se sladoled otopit'“.

Foto: pipi

Ako su vam rasle zazubice već pri čitanju prvih redova ovog teksta, onda se dobro pripremite za nastavak jer smo izdvojili genijalne recepte za sladolede poznatih chefova koje već danas možete sami rekreirati kod kuće jer sigurno u kuhinji imate većinu sastojaka.

Vječni klasik Gordona Ramsayja

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 200 g šećera
  • 8 žumanjaka
  • 2 mahune vanilije (ili 2 žličice ekstrakta vanilije)

Priprema:

  1. U loncu zagrijte mlijeko i vrhnje zajedno s mahunama vanilije (razrezane po dužini) dok ne dođe do vrenja. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 30 minuta.
  2. U velikoj zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti.
  3. Polako ulijte toplo mlijeko i vrhnje u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući.
  4. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne zgusne i obloži stražnju stranu žlice.
  5. Procijedite smjesu kroz sitno sito kako biste uklonili mahune vanilije i sve grudice.
  6. Ohladite smjesu u hladnjaku, zatim je stavite u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača.

Čokoladna rapsodija Nigelle Lawson

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • 150 g šećera
  • 6 žumanjaka

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko i vrhnje u loncu do vrenja.
  2. U međuvremenu, otopite čokoladu na pari.
  3. U zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti.
  4. Polako ulijte toplo mlijeko i vrhnje u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući.
  5. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  6. Umiješajte otopljenu čokoladu u smjesu.
  7. Ohladite smjesu u hladnjaku, zatim je stavite u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača.

Voćni užitak Jamieja Olivera

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g svježih jagoda, očišćenih i narezanih (poslužit će i maline)
  • 150 g šećera
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 250 ml jogurta
  • sok od 1 limuna

Priprema:

  1. U blenderu izmiksajte jagode sa šećerom i limunovim sokom dok ne postanu glatke.
  2. Umiješajte vrhnje za šlag i jogurt u smjesu jagoda.
  3. Smjesu ulijte u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača.
  4. Pohranite u zamrzivaču dok ne postane čvrst.

Novo ruho pistacije Hestona Blumenthala

Sastojci:

  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 200 g šećera
  • 6 žumanjaka
  • 150 g nezasoljenih pistacija, sitno mljevenih
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko i vrhnje u loncu dok ne dođe do vrenja.
  2. U zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti.
  3. Polako ulijte toplo mlijeko i vrhnje u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući.
  4. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  5. Umiješajte mljevene pistacije i ekstrakt vanilije.
  6. Ohladite smjesu u hladnjaku, zatim je stavite u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača

Zeleni čaj u snijegu Davida Changa

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 150 g šećera
  • 5 žumanjaka
  • 3 žlice matcha praha (zeleni čaj u prahu)

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko i vrhnje u loncu dok ne dođe do vrenja.
  2. U zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti.
  3. Polako ulijte toplo mlijeko i vrhnje u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući.
  4. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  5. Umiješajte matcha prah u smjesu.
  6. Ohladite smjesu u hladnjaku, zatim je stavite u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača.

Sadržaj nastao u suradnji s Pipi.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr