Pršut, sir, marinirani češnjak, kapulica, maslinovo ulje, crne masline, Bobanovićevo vino, posli inćun, kruv ispod peke u sredini, domaći bajam, fritula... Jesam što zaboravija? Jesam garant...
A kako i ne bi kad s Vidikovca, malog i jedinog tamošnjeg restorančića-zalogajnice Kamenjak, pogled puca na Kornate, Murter, Biograd, Pakoštane. Zove se Kamenjak, na vrhu je Parka prirode Vransko jezero... I kad se zasitiš pogleda na more s jedne ili na Park prirode Vransko jezero s druge strane, pogledaš u samu zalogajnicu gdje sve je izvorno, dalmatinski originalno, u kamenu, u drvu, kod komina...
Sve već pet godina vodi mlada djevojka iz Radašinovaca. I nitko joj nije vjerovao kad je došla i tražila dozvolu da tu otvori Kamenjak.
– Imala sam 24 godine i rekla tu ostajem i tu ću raditi. Niko mi nije virova. Radimo od jutra do mraka, ja i još jedna djevojka. I ide nam, sve što imamo je od domaćih ljudi i vjerujem da nije ni skupo – kaže nam 29-godišnja Jelena Gladović. I nije skupo, turistima pogotovo... I pršut i sir i čaša vina za dvoje dvadesetak eura...
– Prije pet godina, baš uoči otvorenja, došao Karlo iz Njemačke i tražio pivo. Kažem mu da ga jedino mogu počastiti jer još nisam otvorila, a on je obećao da će se vratiti. I evo, dolazi svake godine i on i mnogi turisti. Dođite i vi opet – oborila nas Jela i osmijehom, ne samo kombinacijom morske i ravnokotarske spize...
Pogledajte i video Plitvičkih jezera:
ova je za zenit