niste to očekivali

Ispiranje suđa prije stavljanja u perilicu: Stručnjaci otkrivaju je li potrebno ili je mit

Foto: shutterstock
Ispiranje suđa prije stavljanja u perilicu: Stručnjaci otkrivaju je li potrebno ili je mit
15.07.2020.
u 07:00
Ispiranje suđa prije slaganja u perilicu samo troši vodu i vrijeme, ali to nije jedina pogreška koju ljudi rade.
Pogledaj originalni članak

Nema potrebe za ispiranjem suđa prije slaganja u perilicu, tvrde stručnjaci za čišćenje iz Bon Apetita. Suprotno popularnom mišljenju, ispiranje suđa prije stavljanja u perilicu samo troši vodu i vrijeme, ali to nije jedina pogreška koju ljudi rade kod punjenja perilica suđa. Stručnjaci su za Daily Mail otkrili koje su to pogreške koje većina ljudi radi te kako pravilno staviti suđe u perilicu.

Ispiranje suđa

Potreba za ispiranje suđa prije slaganja u perilicu samo je urbani mit, tvrde stručnjaci. Umjesto toga samo maknite sve veće ostatke hrane s posuđa, stavite ga u perilicu te pokrenite proces pranja. Preskakanje ispiranja štedi vrijeme, ali i vodu i novac.

Punite je odostraga prema naprijed

Perilice posuđa treba napuniti sa stražnje strane prema naprijed kako bi se iskoristilo što više prostora, kažu stručnjaci tvrtke Bon Appetit. Preporučuju da se zdjelice i šalice stavljaju licem prema dolje ili pod kutom da se spriječi nakupljanje vode. Tanjure treba slagati na donju policu gdje je pritisak vode najjači za uklanjanje tvrdokornih mrlja od hrane.

Pribor okrenite prema dolje

Pribor za jelo u perilicu suđa uvijek treba slagati tako da je usmjeren prema dolje, a ručke prema gore, otkrio je stručnjak iz tvrtke za zaštitu potrošača CHOICE. Ashley Iredale iz iste tvrtke objasnila je da je sigurnije, higijenske i lakše kada se pribor tako sprema. – Naše ruke i prsti puni su bakterija, stoga treba smanjiti kontakt s površinama koje dolaze u dodir s hranom – objašnjava Ashley.

Bez tava, noževa i daska za rezanje

Tave, oštri noževi i drveni pribor, poput kuhača, uvijek se trebaju prati ručno, a ne u perilici suđa. Ovo pravilo također se odnosi na slamke za višekratnu upotrebu.

Stručnjak otkriva zašto ne biste trebali preskakati servis bicikla:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

VL
vlatx
19:20 15.07.2020.

Jednom poslušao "stručni" savjet i samo uklonio krupne ostatke sa tanjura. Poslije pranja tanjuri bili još uvijek prljavi. Od tada dobro razmislim o "stručnim" savjetima jer, pogotovo znanstvenici, rade u laboratorijskim uvjetima i nemaju pojma o praksi. Uostalom i proizvođači (Bosch...) stavljaju košarice za pranje pribora za jelo tako da se drške stavljaju dolje a ne kako je navedeno u gornjem tekstu. E sad, prvo se trebaju ti "stručnjaci" međusobno dogovoriti pa onda pametovati ostalima.

SA
saba
12:11 15.07.2020.

Ma da, najbolje sve ostaviti i uživati u smradu... pogotovo sada po ljeti. 😂

DU
Deleted user
10:34 15.07.2020.

Marketing koji nam govori da perilice treba mijenjati svake tri godine. Jedini je problem što neki nemaju spoznaje da ćemo takvim razmišljanjem brže zagaditi okoliš.