Istra je poznata po mnogo čemu, a sve više postaje prava gurmanska destinacija. Istarski sirevi, maslinova ulja i vina stvorili su gastronomsku prepoznatljivost, usporedivu s predivnom Toskanom. Upravo u jednom takvo romantičnom okruženju, nedaleko od Poreča, nalazi se Stancija Šin, tipična istarska kamena kuća koja nudi gostima vlastite sireve i skute, poslužene uz autohtona maslinova ulja i vina.
Istarski sirevi Špin delicija su istarskog podneblja, čiji okusi reflektiraju način života. Kada kušate istarski kravlji ili ovčji sir, osjetit ćete notu svježe pokošene trave i odmah znati – ovi sirevi proizvod su krava i ovaca koje su pasle na pašnjacima, na svježem zraku, blizu mora. Istarski sir u dropu od terana posebnost je koju svakako valja kušati, očima i nepcem, jer njegova ljubičasto-smeđa boja svakako je neobična i privlači oko, dok će intenzivniji okus savršeno ići uz čašu merlota ili neki aperitiv. Ako se nalazite na stanciji, prepustite domaćinima da vam predlože kombinacije.
Istarski sir u orahovom lišću još je jedna posebnost, a ovaj sir ne možete, za razliku od drugih sireva Špin, kupiti u trgovinama, pa je zaista šteta da ga propustite kada ste u Istri. Kupite ga i ponesite kući, počastite obitelj i prijatelje ovom delicijom.
Možda najtipičniji „najistarskiji“ sir jest sir s tartufima, tako mirisnim i prepoznatljivima plodovima istarske zemlje. Naravno, tu su još istarski kravlji sir, ovčji i miješani te tvrdi sir Gran Istriano, te dvije skute – istarska kravlja i ovčja skuta, za samostalno konzumiranje ili kao dodatak slasticama.
Istarski sirevi Špin dostupni su u trgovinama, no onaj u orahovom lišću možete kušati isključivo na lokaciji Stancije Špin i Ceste sira.