Doista, Švicarci su majstori čokolade i upravo su oni pokrenuli revoluciju u svijetu čokolade pomiješavši tu tamnu slasticu s mlijekom.Prvo mlijeko u čokoladi. Dakako, onim s alpskih pašnjaka. Tako je nastala prva mliječna čokolada, okus koji je najzastupljeniji u današnjoj industriji čokolade, barem kada je riječ o proizvodima koje stručnjaci nazivaju čokoladnom konfekcijom.
I Carol Manfred u Zürichu u svojoj radionici Carma, koja nosi ime po njegovim inicijalima, davne 1931. godine znao je da je svijest slastičarstva puno više od proizvodnje same čokolade. Osim čokolade, svijetu slastičarstva bila je potrebna biljna mast, a u obzir nisu dolazili ulje, margarini ili maslaci koji nisu bili stabilni, voće za najfinije pekmeze i džemove, mlijeko, orašasti plodovi... No da bi Carmina čokolada zadržala kvalitetu, morala je biti posve proizvedena u Švicarskoj, od domaćih sastojaka. Kreirajući jedinstvene slastice, Carol Manfred uspio je ono što mnogima nije te iz švicarske neutralnosti tijekom rata opskrbljivao svjetsko tržište slastičarstva sve do dalekih Australije i Japana, čak i Kine, kamo je čokolada stizala obilaznim putevima.
Ticino masa jedan je od izuma koje potpisuju Švicarci. Osim što su ponosni na niz svojih patenata poput satova koji se nalaze na svim željezničkim postajama diljem svijeta, termosice SIGG obložene aluminijem i posve ekološke, jedinstvenog fonta slova Adriana Frutigera, specijalnog noža za guljenje krumpira i voća, Švicarci su se ticino masom proslavili zahvaljujući Talijanima.Hej, trebamo posve bijelo– Naime, Talijani su poznati po tome da za svoje svadbe, pričesti i krštenja izrađuju velike torte koje su – obavezno – bijele! No bijela boja u slastičarstvu nekad je bila vrlo rijetka. Najbliži joj je bio marcipan, no ni on nije posve bijel – kaže nam Donato Police, voditelj službe za odnose s kupcima u Carmi.
– Tako su se jednom zgodom u Ticinu susreli veliki talijanski slastičar i Carmin dizajner te je Talijan rekao: Hej, napravite nam nešto što će se dobro držati, neće se “znojiti”, što je lako za oblikovanje i – posve bijelo! Carmini slastičari primili su se posla te osmislili posve bijeli masu čiji su uzorak poslali Talijanima. Rekcija je bila odlična. Oduševljeni slastičari masom su obložili tortu na nekoliko katova koja je izdržala cjelodnevne oglede, a boja je bila – savršeno bijela.