vrhunski restorani

Jedan hrvatski restoran dobio drugu Michelinovu zvjezdicu: Znate li koji sve restorani imaju to priznanje?

Foto: Shutterstock
Foto: Instagram/@monte_rovinj
Foto: Instagram/@pelegrini_sibenik
Foto: Instagram/@360dubrovnik
Foto: Instagram/@noelzagreb
Foto: Instagram/@lesicdimitripalace
Foto: Instagram/@hotelboskinac
Foto: Instagram/@agliamicirovinj
Foto: Instagram/@nebo.restaurant.lounge
Foto: Instagram/@losinjhotels
Foto: Instagram/@korakwinery
Foto: Instagram/@dubravkinput
26.06.2024.
u 15:30
Ovo prestižno priznanje ima čak 11 hrvatskih restorana
Pogledaj originalni članak

Hrvatska se od danas može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te s 11 restorana nositelja jedne zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake, a evo i o kojima je riječ. 

Monte, Rovinj: Ovaj danas priznati restoran započeo je svoj rad kao tradicionalna istarska gostionica otvorena 1985. godine od strane roditelja kuhara Danijela Đekića.Vremenom Danijel i njegova supruga sommelierka Tjitske stvaraju jednu posebnu gurmansku priču prenoseći svoju ljubav prema ugostiteljstvu i gastronomiji svojoj djeci koji također rade u restoranu.

Pelegrini, Šibenik: U 2018. Pelegrini je postao drugi restoran Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj, a vremenom je izgradio status restoranske institucije i puno šire. Pelegrinijev fokus je na morskoj ponudi, kao što su dagnje, kamenice, morski puževi, ježinci i razne vrste riba. 

Restoran 360, Dubrovnik: 2018 restoran 360 dobiva svoju Michelinovu zvjezdicu kao priznanje za svoju vrhunsku kuhinju koja svojim gostima pruža impresivno iskustvo od 360°. 

Noel, Zagreb: U 2019. godini prvu Michelinovu zvjezdicu u glavnom gradu dobiva restoran Noel i tako se pridružuje restoranima koji su dobili ovo važno svjetsko priznanje. Chef je Mario Mandarić koji je postao vrlo poznato lice u svijetu gastronomije.

Lešić Dimitri, Korčula: U 2020. godini je odano priznanje i dodijeljena nova Michelinova zvjezdica hrvatskim restoranima i to restoranu Lešić Dimitri na otoku Korčula. Restoran vodi talentirani chef Marko Gajski čija jela sadrže ponajviše sastojke dostupne na otoku, od svježe ulovljene ribe do samoniklog bilja i drugih sezonskih delicija. 

Boškinac, Novalja: Boutique hotel, restoran i vinarija Boškinac je uistinu jedno od najljepših mjesta za boravak i objed na otoku Pagu, a svoje priznanje u obliku Michelinove zvjezdice dobili su 2020. godine.

Agli Amici, Rovinj: Restoran Agli Amici 2021. godine dobio je prvu zvjezdicu, a u novom Michelinovom vodiču dodijeljena im je i druga zvjezdica, što zaista potvrđuje njihovu kreativnost i strast. 

Nebo, Rijeka: Michelinovom zvjezdicom 2021. godine nagrađen je još jedan restoran u Hrvatskoj i to Nebo by Deni Srdoč.

Alfred Keller, Mali Lošinj: 2021. je bila važna godina za hrvatsku gastronomsku i ugostiteljsku scenu. Još jedan restoran koji je te godine dobio Michelinovu zvjezdicu je i restoran Alfred Keller koji se nalazi u sklopu luksuznog resorta s pogledom na prelijepi lošinjski zaljev.

Korak, Jastrebarsko: Chef Bernard Korak iz Restorana obitelji Korak donio je svojoj Plešivici prvu Michelinovu zvjezdicu. Važno je napomenuti kako je obitelj Korak zaslužila i zelenu zvjezdicu, namijenjenu restoranima koji njeguju održivu i ekološki usmjerenu gastronomiju.

Dubravkin put, Zagreb: Drugi zagrebački restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu je Dubravkin put u Zagrebu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.