party meke

Jedan nam je i u susjedstvu: Ovo su najbolji gradovi za noćni život na svijetu

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
26.08.2024.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Od kada je svijet bio (privremeno) zatvoren 2020. godine, noćni život prošao je kroz brojne promjene. Gradovi poput Londona svjedočili su zatvaranju tisuća klubova, barova i pubova, a kriza troškova života širom svijeta dodatno je utjecala na ovu scenu. Priče da mladi ljudi više ne izlaze postale su uobičajene. No, je li noćni život doista mrtav? Ne baš. Iako su se superklubovi povukli u pozadinu, njihovo mjesto su zauzeli razni barovi, piše TimeOut. Evo najboljih svjetskih gradova za noćni život u 2024.

1. Rio de Janeiro: Kao domaćin Rio Carnavala, najveće svjetske zabave, Rio de Janeiro ne iznenađuje prvim mjestom. Noćni život u ovom brazilskom gradu dobio je ocjenu od 90% za kvalitetu, a mještani su ga visoko ocijenili i zbog pristupačnosti. Rio se odlikuje boemskim barovima u Lapi, živom glazbom, plesnim dvoranama i spontanom samba zabavom na otvorenom. ‘Prošli su dani kada su noćni klubovi bili glavna destinacija u Riju’, kaže Renata Magalhães iz Time Out Rio de Janeiro. Novi hot spots poput Alba i Vian Cocktail Bar u Botafogu, i trendi Morro do Pinto nude živahnu atmosferu. Bar Suru, s koktelima inspiriranim Brazilom, privlači posjetitelje cijeli tjedan.

2. Manila: Manila je najpristupačniji grad za noćni život na našem popisu. S ocjenom od 78% za kvalitetu, Manila je opisivana kao ‘prekrasna’ i ‘živa’ nakon zalaska sunca. Kasnonoćne tržnice i živahni kvartovi poput Poblacion i Bonifacio Global City čine Manilu jedinstvenim odredištem. ‘Scena noćnog života u Manili može se mjeriti s onom u Hong Kongu i Tajlandu’, kaže pisac Joaquin Hernandez. Salcedo Village i novootvoreni Papillon, s moderniziranom azijskom kuhinjom, nude odlične opcije za zabavu.

3. Berlin: Berlin je poznat po svojoj legendardnoj klupskoj sceni i techno zabavama, što ga čini vodećim europskim gradom za noćni život. S ocjenama od 82% za kvalitetu i 48% za pristupačnost, Berlin je domaćin kultnim klubovima kao što su Tresor i Matrix, te živahnim četvrtima poput Friedrichshaina. ‘Iako su neki omiljeni klubovi nestali, Berlin se stalno obnavlja’’, komentira Anna Geary-Meyer iz Berlina. Novi prostori poput RSO nude kvalitetne techno zabave, dok se mekši događaji kao što su Fandango zabave na plaži i Kwia bar upisuju u trendove.

4. Guadalajara: Guadalajara je grad s najvišom ocjenom za kvalitetu noćnog života, 92%, iako je pristupačnost nešto niža s 28%. Grad poznat po mariachi glazbi i tequili nudi nevjerojatne zabave u četvrti Expiatorio. Rory Buccheri iz Guadalajare preporučuje barove kao što su El Cardenal i Burrito štandove, dok jazz bar 1er Piso Jazz pruža vrhunski glazbeni doživljaj.

5. Austin: Austin, poznat kao svjetska prijestolnica glazbe uživo, prednjači među američkim gradovima. S ocjenom od 80% za kvalitetu, Austin je omiljen zbog svojih živahnih ulica - 6. ulice i Congress Avenue. Barton Springs i klupski prostori poput Cheer Up Charlie's pružaju nevjerojatne opcije za zabavu i ples.

6. Lagos: Lagos je s ocjenom od 80% za kvalitetu i 48% za pristupačnost vodeći nigerijski grad na popisu. Afrobeats, koji potiče iz Nigerije, dominira noćnim životom. ‘Lagos nudi raznovrsne događaje od proslava do noćnih zabava’, kaže Ade Adeniyi. Grad je domaćin Freedom Parku i The House, a Odyssey House pruža odličnu afro house scenu.

7. Rotterdam: Rotterdam je drugi najpristupačniji grad za noćni život u istraživanju. S ocjenama za kvalitetu, mještani su istaknuli industrijski Maassilo i plesni klub Annabel. ‘Noćni život u Rotterdamu je jedinstven jer se ne koncentrira na jedno područje’, objašnjava Fleurine Tideman. Witte de Withstraat je popularna ulica za barove i restorane, a Biergarten i Kaapse Brouwers nude odlične opcije za uživanje u nizozemskom noćnom životu.

8. Manchester: Manchester je poznat po svojoj legendarnoj klupskoj sceni, s ocjenom od 80% za kvalitetu. Mještani hvale uključivost i raznolikost Manchesterove noćne ponude. Mjesta kao što su Hidden i The White Hotel nude sjajan provod, dok su i autsajderska mjesta kao što su Soup Kitchen i Star & Garter i dalje popularna.

9. Budimpešta: Budimpešta nudi bogat noćni život s ocjenom od 80% za kvalitetu. Grad je poznat po svojim barovima u ruševinama, no sada se pojavljuju i novi prostori kao što su Aria i Cloud IX. A, A38 Boat i panoramski barovi kao što je Skybar pružaju spektakularne poglede i vrhunske zabave.

10. Akra: Akra nudi kvalitetan noćni život s ocjenom od 66%, iako je pristupačnost nešto niža s 36%. Grad je poznat po događanjima na otvorenom i kasnonoćnim zabavama na plaži. ‘Noćni život u Akri oživio je nakon pandemije’, komentira Kofi Dotse. Mjesta poput Palm Moment’s Fake Fridays i Frontback nude energičan noćni provod.

11. Buenos Aires: Buenos Aires, poznat po tango klubovima, dobio je 72% za kvalitetu noćnog života. No, niska ocjena pristupačnosti od 4% spustila je grad na ljestvici. ‘Buenos Aires oživi noću’, kaže Pilar Tapia. Barovi kao što su Mixtape i Punta Mona, te zabave u Casa Brandon i Ecstatic Dance pružaju odlične opcije za noćni provod.

12. Taipei: Taipei nudi živahnu scenu noćnog života s ocjenom od 72% za kvalitetu. Grad je poznat po noćnim tržnicama i živahnim klubovima. ‘Taipei je odlično mjesto za ljubitelje noćnog života’, kaže Ken Chao. Okrug Xinyi i LGBTQ+ barovi u Taipei 101 su među najpopularnijima, dok su i W Taipei i Omni Club u vrhu popisa.

13. Singapur: Singapur je grad s visokim ocjenama kvalitete noćnog života, 75%, ali i niskom pristupačnošću s 4%. Grad nudi luksuzne i moderne opcije zabave. ‘Singapur nudi nezaboravne noći’, komentira Amelia Wong. Clarke Quay i barovi kao što su Ce La Vi pružaju luksuzne iskustva, dok su i underground zabave na popularnim događanjima i wellness partyji u trendu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.