Napravite digitalni detoks

Jedna navika na društvenim mrežama uništava vam mentalno zdravlje!

Foto: shutterstock
Jedna navika na društvenim mrežama uništava vam mentalno zdravlje!
17.09.2024.
u 15:30
Jeste li primijetili da pratite ljude na društvenim mrežama, a njihove objave vam zapravo ne donose zadovoljstvo? Prolazak kroz feed ne bi vas trebao ostaviti s gorim osjećajem nego kada ste počeli.
Pogledaj originalni članak

To vrijedi za bivšeg školskog kolegu koji vas tjera da se osjećate kao da niste dovoljno postigli u životu, influencera čije savršene fotografije izazivaju ljubomoru, i rođaka koji svakodnevno dijeli uvredljive političke memove, piše HuffPost. To nisu vaši prijatelji niti osobe koje poštujete, to su ljudi koje pratite iz negativnih razloga, a možda toga niste ni svjesni. Denise Dudley, bihevioralna psihologinja, rekla je za HuffPost da ‘hate-following’ ili praćenje nekoga iz mržnje često počinje nevino – obično jer nas zabavljaju ili nam pružaju kratkotrajno zadovoljstvo u dosadnim danima. No, postoje i dublji motivi. "Schadenfreude: to je njemačka riječ koja znači da uživamo u tuđoj nesreći. Kada pratimo nekoga iz mržnje, potajno se nadamo nekoj nespretnoj pogrešci ili lošem danu kako bismo se osjećali bolje u vezi vlastitog života," objasnila je Dudley. Također, društvene mreže nas programiraju za uspoređivanje. "Društvene mreže su kao velika noćna mora školske proslave godišnjice, gdje svi nešto pokazuju. Ponekad pratimo ljude za koje mislimo da imaju sve, samo da se podsjetimo zašto ih ne volimo," rekla je Dudley.

David Wahl, profesor sociologije i kriminologije, smatra da 'hate-following' može biti alat za jačanje samopouzdanja. “Jedan od motiva je podizanje vlastitog samopouzdanja kada netko ne uspije,” rekao je Wahl za HuffPost. “Klasičan motiv je zavist i želja da se sudi ljudima. Sve su to pitanja moći, želja za stjecanjem kontrole nad ljudima koji se percipiraju kao moćni.” Iako se može činiti zabavnim ili bezopasnim pratiti ljude za koje zapravo ne navijate, to može ozbiljno narušiti vašu sreću. “Stalno izlaganje stvarima koje vas živciraju može povećati stres i anksioznost,” rekla je Dudley. “Također, to ruši samopouzdanje. Kada se stalno uspoređujemo s drugima, posebno s onim savršeno prikazanim na Instagramu, naše samopouzdanje opada. Osim toga, to vas drži u krugu negativnih misli.” Uz to, troši vam dragocjeno vrijeme: “To je potpuni gubitak vremena. Razmislite o svim zanimljivim stvarima koje biste mogli raditi umjesto da prolazite kroz tuđi ‘ljetni photo dump’,” dodala je Dudley. Dr. Nancy Cetel, liječnica i predsjednica tvrtke Speaking of Health, Inc., također je napomenula da ‘hate-following’ nije dobar za mozak. Iako može izazvati kratkotrajno zadovoljstvo, kasnije se plaća cijena zbog reakcije na sadržaj.

“Praćenje nekoga iz mržnje može biti oblik ovisnosti s biokemijskom podlogom,” rekla je. “Ako uzmemo u obzir da su hormoni ‘molekule emocija’, tada se može razmatrati učinak dopaminskog vrhunca kada postoji emocionalna povezanost s osobom koju pratimo, bilo pozitivna ili negativna.” Kada prolazite kroz svoje feedove, obratite pozornost na to kako se osjećate. Jeste li tužni ili ljuti zbog objava “prijatelja”? Osjećate li se loše u vezi svog života nakon što vidite nečiji savršeni video? Možda je vrijeme da promijenite svoje navike. Prema Dudley, možete smanjiti stres u digitalnom životu tako da prestanete pratiti ljude koji vas čine nesretnima. “Prestajte pratiti profile koji vas spuštaju i zamijenite ih profilima koji vas podižu,” savjetovala je. “Razmislite o slatkim štencima i mačićima, moji osobni favoriti, inspirativnim citatima – ‘pretplatite se’ na pozitivne vijesti.”

Ako to nije dovoljno, možda je vrijeme za digitalni detoks i povlačenje od ekrana. “Uzmite redovite pauze od društvenih mreža kako biste napunili mentalne baterije i osvježili svoju perspektivu,” rekla je Dudley. “Iskoristite vrijeme koje biste proveli s ‘hate-followingom’ za nešto što vas usrećuje. Prošetajte, pročitajte knjigu ili se nađite s prijateljem.” Ako je ‘hate-following’ postao značajan dio vašeg života, vrijeme je da to prekinete. Wahl kaže da je važno prestati pratiti tu osobu, isključiti obavijesti i prestati stalno provjeravati telefon. Kada se počnete ‘dobro’ osjećati radi dopamina od negativnog praćenja ili trolanja, to postaje začarani krug. “Ako se zateknete da često pratite nekoga i provjeravate njegove objave ili ostavljate negativne komentare, zapitajte se postaje li to opsesivno,” rekao je Wahl. “Utječe li negativno na vaš život? Uzrokuje li bol? Pokušajte otkriti zašto to radite – je li to ljubomora, potisnuti bijes, nisko samopouzdanje ili osjećaj nemoći. Ako možete, potražite stručnu pomoć.”

Zatražila je razvod braka nakon što je otkrila poruku od jedne riječi na suprugovom mobitelu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.