Sjećate li se uopće kad ste zadnji put očistili otvarač za konzerve? Prema studiji Sveučilišta Rochester, otvarač konzervi ili limenki jedan je od najprljavijih predmeta u kuhinji a na njemu se, posebno s unutarnje strane 'kotačića', mogu naći i bakterije poput salmonele i E. coli.
Evo kako ga možete temeljito očistiti, da izgleda sjajno i novo i da nije opasan po zdravlje.
Trebate:
- deterdžent za pranje posuđa
- izbjeljivač
- papirnate kuhinjske ručnike
- mast ili biljno ulje
Nakon svake upotrebe, otvarač za konzerve operite vrućom vodom i deterdžentom. Dobro ga osušite kako biste spriječili nastanak hrđe i pustite da odstoji s otvorenim ručkama kako bi se kotačići potpuno osušiti na zraku, prije nego što ga vratite u ladicu.
Za dubinsko čišćenje i dezinfekciju otvarača preskočite sapun. Počnite s brisanjem njegovih kotačića sa kuhinjskim papirnatim ručnicima, pa okrenite ručku da s kotačića ispadnu eventualni ostaci hrane i prljavštine.
Dino iz 'Lud, zbunjen, normalan' ganuo pratitelje, nudi smještaj četveročlanoj obitelji
U litru vode izlijte jednu žlicu izbjeljivača. S tom tekućinom ga poprskajte ili izlijte malo tekućine na vatu i prebrišite, posebno kotačiće. Ostavite ga da neko vrijeme odstoji sa sredstvom, kako bi se omekšala zaglavljena hrana. Onda još jednom isperite pod vodom i dobro obrišite.
Kad se otvarač osuši, zupčanike i kotačiće prebrišite sa vatom na koju ste stavili malo masti ili biljnog ulja, kako bi ste spriječili hrđanje.
Zagrepčanin snimio trenutak potresa u svome stanu
Ne može biti otvara otrovniji, od hrane u konzervi.