MEDICINA: Genetički test i u Zagrebu

Jedno vađenje krvi otkriva sklonost raku

Foto: Foto: Mišo Lišanin
Jedno vađenje krvi otkriva sklonost raku
05.03.2008.
u 19:29
Pogledaj originalni članak

Imate li nasljednih sklonosti za obolijevanje od raka dojke i jajnika, odsad možete doznati i u Hrvatskoj. I to samo jednim vađenjem krvi u Poliklinici Medikol u Zagrebu, a potom genetičkim testiranjem mutacije gena BRCA1 i BRCA2 na uzetim uzorcima, što će se pak izvoditi u Institutu "Ruđer Bošković".

Tko su kandidati?
Iako će na testiranje moći svi koji su spremni izdvojiti 13.350 kuna, Poliklinika Medikol od Hrvatskog je zavoda za zdravstveno osiguranje zatražila da jedan dio pacijenata ima pravo na besplatne pretrage.
Uputnice bi se, međutim, izdavale samo onim kandidatima kod kojih postoji visok rizik za nastanak raka dojke i jajnika. A to su osobe koje imaju dva ili više bliskih srodnika s rakom dojke ili im je netko u obitelji obolio od te vrste raka prije 50. godine života.

Kandidati su i oni koji u obitelji imaju rak dojke u više od jedne generacije, imaju više članova obitelji s rakom u obje dojke, u njihovoj je obitelji česta pojava raka jajnika, imaju muškog srodnika s rakom dojke...

Očekujemo da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) financirati od 400 do 800 testiranja godišnje. Toliko bi, prema našim procjenama, trebalo biti zainteresiranih jer godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, među kojima 10 posto slučajeva otpada na obiteljsko naslijeđe, kaže Sonja Levanat s Instituta "Ruđer Bošković".

Redovite pretrage
U razvijenim zemljama upravo su ovakva genetička testiranja, dodaje, smanjila postotak smrtnosti od raka dojke i jajnika. Zbog toga i ne začuđuje što u većini Europskih zemalja osobe s rizikom imaju pravo na besplatna testiranja.

Ovakve pretrage odlična su prevencija i od nje koristi imaju svi. I pacijenti, ali i Ministarstvo zdravstva jer se ranim otkrivanjem raka štedi poprilična svota novca. Manje je odstranjivanja, terapije traju kraće... nabraja S. Levanat.

Ne zabrinjava je, kaže, to što bi se zbog te vrste testiranja mogla proširiti panika među ljudima nakon što doznaju da se ubrajaju u rizičnu skupinu pa, primjerice, žene požele ukloniti još uvijek zdrave dojke ili jajnike kako bi uklonile svaku mogućnost da jednog dana zaista i obole od karcinoma. A strah je u tom slučaju opravdan kada se zna da svake godine od raka dojke umre čak 900 žena, a od raka jajnika 288.

To bi bilo glupo. U Sjedinjenim Državama to se radilo prije, no pokazalo se da za to nema potrebe. Dovoljno je redovito ići na pretrage, i to svakih šest mjeseci na ultrazvuk i jednom godišnje na mamografiju, tvrdi Sonja Levanat.

Da se to ne dogodi, trebao bi uostalom spriječiti i genetički savjetnik Poliklinike Medikol s kojim bi svi kandidati koji požele obaviti testiranja morali razgovarati, ali i riješiti anketni listić iz kojeg bi se vidjelo u kakvom je psihičkom stanju osoba, u kakvom obiteljskom okruženju živi...

Pogledajte na vecernji.hr