Večernji u gostima

Jednostavni mirisni domaći keksi, biškot ili paštini Ester Diklić

Foto: vl
ester diklić
Foto: vl
ester diklić
Foto: vl
ester diklić
Foto: vl
ester diklić
Foto: vl
ester diklić
Foto: vl
ester diklić
05.11.2012.
u 12:41
Neumorna kreativka Ester Diklić iz Kaštelira podijelila je s nama recept za pripremu sjajnih poslastica. Pišite nam i šaljite svoje recepte i fotografije, javite se na 0800 85 85
Pogledaj originalni članak

Ester Diklić jedna je od onih žena za koje s pravom kažu da ima zlatne ruke. Sve čega se dotakne pretvara u pravo malo umjetničko djelo. Organizirana zaljubljenica u prirodu i sve domaće, Ester pršti od pozitivne energije. Čini se da joj ništa nije teško i da uvijek ima energije za sve. Ljubiteljica lijepog i iznimna kreativka, Ester podjednako uspješno slika, fotografira, organizira kreativne radionice, uključena je u rad udruga za pomoć osobama s teškoćama u razvoju Istarske županije, vodi klub za inkluziju, a s podjednakom strašću skuplja stare recepte te ih čuva od zaborava pripremajući ih u sklopu svojeg OPG-a u Diklićima nedaleko od Kaštelira. Upravo je recept za domaće kekse, paštine, biškote, jedan od takvih. Keksi kakve Ester preporučuje, za razliku od kupovnih, ne sadrže nikakve emulgatore i umjetne arome, a mogu stajati, ako im odolite, i nekoliko tjedana. Po želji u njih možete dodati čašicu rakije ili ruma, a dio margarina zamijeniti maslinovim uljem.

SASTOJCI: 400 g brašna, 200 g margarina, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 1 jaje, soli na vrh noža, 1 velika žlica vode

Priprema: Brašno prosijte da u njega uđe zrak, a margarin koji nije posve omekšao narežite na kocke ili izmrvite kako biste ga lakše izmiješali u tijesto. Šećer promiješajte s brašnom, vanilin šećerom te praškom za pecivo i umućenim jajetom. 

Sve sastojke dobro izmiješajte u fino tijesto koje je elastično. Razvaljajte ga na srednje debelu ploču i modlicama oblikujte kekse. Možete ih povremeno umutiti u malo vode kako biste bolje rezali rubove. Ako imate stroj za mljevenje mesa na kojem se mogu mijenjati nastavci, ugurajte tijesto u njega i odaberite oblik (kao na fotografiji). U radu s tijestom koristite brašno da se tijesto ne lijepi za ruke ili kalupe. 

Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta dok ne dobiju željenu boju. Dobro zavezani u celofanu mogu se čuvati jako dugo i uvijek su svježi.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.