Bogato antioksidansima

Jesen nam donosi najljekovitije voće! Saznajte koje

Foto: Thinkstock
Jesen nam donosi najljekovitije voće! Saznajte koje
12.11.2013.
u 18:45
Donosimo savjete kako ga konzumirati, očuvati i očistiti
Pogledaj originalni članak

Nar, šipak ili mogranj jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja.

Osim što smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava e.coli i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih žila, poboljšava erektilnu funkciju, podiže kvalitetu spermija, ovo voće je i vrlo ukusno pa nema razloga da ga ne konzumiramo.

Šipak je odličan izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida, a fitokemikalije potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze, piše portal Alternativa za vas.

Dnevna doza ekstrakta šipka može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola, a mogla bi smanjiti rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 17 posto.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.

Klinička istraživanja pokazala su da tvari koje nalazimo samo u šipku, zvane punicalagini, koji su i glavni izvor antioksidativnog djelovanja, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Ne trebamo izostaviti ni informaciju da smanjuju kolesterol i tlak. Najhranjivije su sjemenke te ih nikako nemojte bacati.

Rubinski sok od nara veliki je pomoćnik pri skidanju nakupljenog viška kilograma na struku i trbuhu, pogotovo kod muškaraca, otkrili su britanski stručnjaci. Nakon samo mjesec dana svakodnevnog pijenja soka od šipka sudionici istraživanja bili su manje skloni razvoju masnih stanica na trbuhu, imali su niži krvni tlak, a time i rizik od infarkta, moždanog udara te bolesti bubrega, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Edinburgh. Smatraju kako sok od šipka može pomoći milijunima žena i muškaraca da se riješe neugodnog “šlaufa”, a posebno je učinkovit u muškaraca, piše atma.hr

Kako ga očistiti?

Iako ga najčešće čistimo tako da ga prerežemo na dvije polovice, to je jedan od najgorih načina čišćenja šipka jer se na taj način gubi jako puno soka. Jedan od preporučenih načina čišćenja jest da ga zarežete kao naranču. Skinite mu "kapicu" oštrim nožem, zatim mu koru uzdužno zarežite plitko na četiri dijela.

Zatim ga po rezovima rastvorite da otvorite voćku i dođete do hranjivih sjemenki. Laganim potiscima izvadite zrna da ne dođe do prskanja.

Drugi je način da, nakon što ste zarezali koru kao i u prvom slučaju, šipak uronite u vodu i krenete s odvajanjem zrna. Na ovaj način ćete spriječiti prskanje, ali će se i dijelom izgubiti okus i dragocjeni sok.

Najbrža metoda je tehnika udaranjem. Nakon što ste ga otvorili po već spomenutoj metodi, uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo je iznad šire zdjele i udaramo drvenom kuhačom po kori dok je strana sa zrnjem usmjerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez pretjeranog uništavanja ili curenja soka, piše Gastro.hr

Čuvajte ga u hladnjaku

Plod šipka (nara) nara možete čuvati na sobnoj temperaturi do mjesec dana, ali ne direktno na sunčevom svijetlu. Za duže skladištenje cijeli plod se može pohraniti u hladnjaku pa će tako ostati sačuvan i do dva mjeseca, a sama zrnca mogu se čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama i do godine dana.

Domaći sokovi

1. Očistite oko 1 kg bobica od opne. Stavite zatim u posudu red bobica šipka, pospite malo smeđim trščanim šećerom, pritisnite rukama i ponavljajte više puta dok ne potrošite bobice. Ostavite tijekom noći, izmiješajte, ostavite još nekoliko sati pa sameljite u blenderu. Procijedite i napunite boce. Pije se blago razrijeđen vodom.

2. Prerežite šipak napola i ocijedite ga na citruseti. Pije se nerazrijeđen.

Sirup od šipka

Očišćene bobice šipka redajte u posudu: red bobica pa pospite šećerom. Zgnječite gnječilicom za krumpir. Potom redajte novi red šipka i šećera te ponovno zgnječite. Ostavite da odstoji preko noći. Sutra promiješajte, ostavite još nekoliko sati uz povremeno miješanje. Smjesu ubacite u blender te zatim propasirajte da odvojite koštice. Bit će vam lakše ako ulijete vode. Smjesi po želji dodajte vanilin šećer i štapić te stavite na srednje jaku vatru do vrenja. Potom maknite s vatre i punite u prethodno pripremljene sterilizirane boce.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ŠR
Šošenk_Redemšn
20:53 21.03.2019.

Ne kaze se 'nar' jer je to turcizam, a ne kaze se 'sipak' jer to se odnosi na plod od ruze (Rosa spp.)